Epidemia de gripă trece pe lângă România. Recomandările Ministerului Sănătății

Epidemia de gripă trece pe lângă România. Recomandările Ministerului Sănătății Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministerul Sănătăţii susţine că România nu se confruntă cu o epidemie de gripă în acest moment. Mai mult, autorităţile sanitare susţin că numărul cazurilor de viroze şi gripă este cu mult mai mic faţă de anul trecut.

Epidemia de gripă evită România. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că în ţara noastră nu există o epidemie de gripă în acest moment.

Epidemia de gripă nu ne ameninţă. Anunţul Ministerului Sănătăţii

„Atenţie! În România nu se înregistrează o epidemie de gripă în acest moment. Datele ne arată că numărul cazurilor de viroze respiratorii şi gripă este cu aproximativ 25% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, arată o postare de vineri, pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.

Minsterul Sănătăţii recomandă „prezentarea la camera de gardă sau la unităţile de primiri urgenţe DOAR dacă temperatura depăşeşte 39 de grade. Şi dacă există comorbidităţi”.

Epidemia de grip

Sursa foto: arhiva Evenimentul Zilei

Sfaturile medicilor

Ministerul Sănătăţii le recomandă românilor să se izoleze acasă dacă prezintă simptome uşoare sau medii. Iar la necesitate, să telefoneze medicul de familie pentru indicaţii.

„În cazurile uşoare sau medii, contactaţi medicul de familie pentru recomandări şi izolaţi-vă la domiciliu”, mai indică sursa citată.

Recomandările pentru părinţi sunt să evite trimiterea copiilor în colectivităţi dacă prezintă simptome de viroză (tuse, dureri în gât, mialgii, febră) pentru a preveni răspândirea virusului.

Epidemia de gripă. Românii, îndemnaţi să renunţe la antibiotice

Reprezentanţii MS reamintesc că „virozele respiratorii NU se tratează cu antibiotice”.

„Optaţi pentru tratament simptomatic şi asiguraţi-vă că pacienţii sunt bine hidrataţi. Împreună putem asigura sănătatea comunităţii!”, conchide sursa menţionată.

România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește rezistența legată de stafilococul auriu. Apariția acestuia este asociată cu administrarea în rândul pacienților, a tratamentelor cu antibiotice. Inclusiv în cazurile în care acestea nu ar fi necesare.

Antibiotice, sursa- Dreamstime

Antibiotice, sursa- Dreamstime

Medicii susţincă în multe situații, pacienții sunt cei care insistă să se trateze în acest mod, inclusiv în cazul unor răceli ușoare.

Datele CNAS arată că unu din patru români se tratează cu antibiotice. Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a arătat că peste 4,2 milioane de români asiguraţi au primit  anul trecut, reţete compensate sau gratuite pentru acest tip de tratament

Ne puteți urmări și pe Google News