Evenimentul Zilei > Social > ALERTĂ! Cutremur semnificativ în România, în această dimineață. A lovit într-o zonă bizară
ALERTĂ! Cutremur semnificativ în România, în această dimineață. A lovit într-o zonă bizară

ALERTĂ! Cutremur semnificativ în România, în această dimineață. A lovit într-o zonă bizară

Un nou cutremur a avut loc, în această dimineață, în România, potrivit Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

În ziua de 10 Octombrie 2020, la ora 09:29:47 (ora locală a României), s-a produs în zona seismica Făgăraș-Câmpulung, Prahova un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.0, la adâncimea de 64km.

Cutremur în România. Aparatele INFP au înregistrat imediat valorile ciudate

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 36 km S de Brasov, 56 km NV de Ploiesti, 75 km NE de Pitesti, 108 km NV de Bucuresti, 120 km SE de Sibiu, 166 km N de Ruse, 174 km SV de Bacau, 177 km NE de Craiova, 191 km V de Braila, 196 km V de Galati.

Cel mai important seism din acest an s-a produs la data de 31 ianuarie 2020, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimțit până şi la Bucureşti, capitala României, aflată la o distanță destul de mare de epicentru.

„În ultima perioadă s-au produs cutremure în jurul magnitudinii de 3 sau și mai mici. E o activitate normală a zonei Vrancea, cam la 2 ani se produce un cutremur între 5 grade și 6 grade pe Richter. Practic, această activitate a zonei Vrancea se încadrează în activitatea normală pentru regiune.

Cutremur în România, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ce magnitudine a avut

Dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de, să zicem, 100 de kilometri, sigur, sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977, care nu au fost consolidate. E posibil să fie afectate și alte clădiri care nu au fost afectate în urma cutremurului din 1977 și peste care au trecut 50 de ani. Cutremurele care produc pagube mari sunt cele peste 7,2”, spunea Constantin Ionescu, directorul general al INFP.

Zona seismică Vrancea este cea mai importantă regiune seismologică din România, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.