Foști parlamentari liberali au cerut Avocatului Poporului păstrarea pensiilor speciale: au înroșit telefonul
- Daniel Magureanu
- 4 martie 2021, 10:12
Avocatul Poporului, Renate Weber, a dezvăluit miercuri seara, la TVR 1, că foarte mulţi parlamentari PNL i-au cerut să atace la Curtea Constituţională a României (CCR) eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor.
Alertă cu pensiile speciale. Liberalii au vorbit cu Avocatul Poporului. Cine va ceda? Renate Weber a devoalat că eliminarea pensiilor speciale se poate rezolva „mâine”. Ea a precizat că pentru a se ajunge la această soluție este nevoie de consens politic.
De asemenea, Avocatul Poporului a completat că mai mulţi foşti parlamentari ai PNL i-au „înroşit telefonul” cerându-i să atace la CCR legea care prevedea desfiinţarea pensiilor speciale.
Alertă cu pensiile speciale
„(n.r. – despre eliminarea pensiilor speciale) Pot s-o rezolve mâine, dacă vor, pentru că decizia 900 din 15 decembrie 2020 a CCR este foarte categorică. Singura categorie de profesionişti la care poţi găsi o susţinere în Constituţie sunt magistraţii...
Sunt şi cei de la CCR, dar toţi magistraţii. De ce? Pentru că numai cu referire la ei Constituţia vorbeşte de independenţă, vorbeşte de incompatibilităţi...
Toate celelalte categorii, inclusiv parlamentarii… Că au fost tare supăraţi că nu am atacat la Curtea Constituţională a României tăierea pensiilor... Vai de mine, mi-au înroşit telefonul. Deci niciodată, eu de când sunt în funcţia asta, niciodată nu am primit telefoane câte am primit pentru pensiile parlamentarilor. Şi cei mai mulţi erau din PNL, credeţi-mă”, a declarat Renate Weber.
Liberalii au vorbit cu Avocatul Poporului
Mai departe, ea a explicat de ce a fost sunată de parlamentarii liberali: „Să atac la Curtea Constituţională, pe cuvânt! Mă sunau cei care deja nu mai erau parlamentari, erau beneficiarii pensiei şi, în loc să se ducă să facă lobby la colegii lor de partid, făceau la mine, să atac când o să fie votată.” Weber susţine că nu a cedat în faţa presiunilor şi a explicat de ce a putut face asta.
În baza deciziei CCR care arată că sunt constituţionale pensiile de serviciu ale magistraţilor - fiind singura categorie prevăzută de legea fundamentală -, Avocatul Poporului nu a atacat la CCR eliminarea pensiilor speciale ale foştilor deputaţi şi senatori.
„Deci, au început cu parlamentarii. Dacă mâine vor, mâine pot să dea legi pentru fiecare dintre celelalte, pot să facă acest lucru fără probleme, peste tot, credeţi-mă!”, a adăugat Avocatul Poporului într-o emisiune difuzată la TVR. Altfel, Renate Weber a precizat că „problema cea mare” este legată de vârsta la care beneficiarii pensiilor de serviciu se pot pensiona.