Alertă COVID. A apărut o nouă tulpină, similară cu Delta. De ce trebuie să ne îngrijoreze

Alertă COVID. A apărut o nouă tulpină, similară cu Delta. De ce trebuie să ne îngrijoreze Sursa: Pixabay

Lumea ştiinţei este îngrijorată deoarece tulpina C.1.2 conține mutații asupra genomului similare cu cele observate în variantele de interes, în special la Delta.

Luni, Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud a emis o alertă cu privire la „descendența C.1.2”, spunând că a fost detectată în toate provinciile din țară, dar la o rată relativ scăzută.

C.1.2 a fost depistată pentru prima dată în luna mai, potrivit alertei care subliniază că Delta este încă varianta dominantă care se răspândește în Africa de Sud și în lume, scrie The Guardian.

Varianta C.1.2 a atras atenția oamenilor de știință deoarece, în ciuda ratei scăzute de contagiozitate, prezintă mutații în genomul viral similare cu cele observate în variantele de interes și variante de îngrijorare, cum ar fi varianta Delta, dar și unele mutații suplimentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii despre varianta C.1.2

Organizația Mondială a Sănătății nu a enumerat-o încă printre variantele de interes sau de preocupare, dar Institutul Național pentru Boli Transmisibile continuă să monitorizeze frecvența răspândirii acesteia. Încă se fac teste privind rezistența la vaccin și rapiditatea răspândirii. Până în prezent, virusul nu a îndeplinit criteriile OMS pentru a se califica drept "variantă de îngrijorare" sau "variantă de interes".

Variantele de îngrijorare, cum ar fi Delta, sunt cele care prezintă o transmisibilitate crescută, virulență sau schimbare a caracteristicilor bolii clinice și reducerea eficienței măsurilor sociale și de sănătate publică.

Variantele de interes sunt cele detectate în mai multe țări, dar care nu au dovedit un grad ridicat de transmisibilitate.

De ce a fost emisă alertă pentru varianta C.1.2

Megan Steain, virusolog și lector în imunologie și boli infecțioase, a explicat că alerta a fost emisă din cauza mutațiilor speciale pe care le conține C.1.2. Mutațiile cheie sunt cele care supraviețuiesc schimbărilor și fac mai puternice variantele anterioare, așa cum a fost în cazul Delta.

Conține destul de multe mutații cheie pe care le vedem în alte variante care au devenit variante de interes sau îngrijorare. De fiecare dată când vedem că apar acele mutații, urmărim varianta pentru a vedea cum evoluează. Aceste mutații pot afecta răspunsul imunitar sau se pot transmite mai repede, a spus ea.

Ce şanse sunt ca varianta C.1.2 să dispară de la sine

Oamenii de știință spun că există șanse ca această variantă să dispară, deoarece noi variante ale virusului apar tot timpul, iar multe dintre ele dispar înainte să devină o problemă reală.

Megan Steain a explicat însă că au mai fost variante calificate ca îngrijorătoare, dar acestea au fost depășite de altele care au fost mai transmisibile și au ajuns în final să dispară. Virusologul a subliniat că, până în prezent, vaccinul și-a dovedit rezistența în ceea ce privește prevenirea infecțiilor severe, a spitalizărilor și a deceselor, indiferent de variantele de Covid apărute. Ea a spus că nu este nevoie să intrăm în panică, dar a adăugat că este important ca toate variantele să fie urmărite pentru a se vedea cum evoluează.

Vaccinurile sunt eficiente împotriva tulpinii C.1.2?

Putem să facem o presupunere bazată pe faptul că unele mutaţii pe care le are sunt similare precum cele din Beta sau Delta. Aşa că putem crede că serul nu va neutraliza la fel de bine precum împotriva tulpinilor ancestrale. Dar până facem efectiv aceste experimente este doar o speculaţie. Trebuie să ţinem cont de faptul că până acum vaccinul arată că rezistă foarte, foarte bine în a preveni infecţiile severe şi spitalizărilor şi decesele din cauza tulpinilor noi. Sunt foarte bune în a preveni asta, a mai spus Steain.

Expertul mai spune că este important, totuşi, să ţinem sub observaţie celelalte variante şi să vedem cum evoluează. Iar vaccinurile vor oferi în continuare niveluri ridicate de protecție împotriva spitalizării și decesului, au transmis cercetătorii de la institut, potrivit Guardian.