Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă alimentară! Zeci de tone de carne de pasăre infestate cu salmonella. La ce detalii trebuie să fii atent
Alertă alimentară! Zeci de tone de carne de pasăre infestate cu salmonella. La ce detalii trebuie să fii atent

Alertă alimentară! Zeci de tone de carne de pasăre infestate cu salmonella. La ce detalii trebuie să fii atent

Zeci de tone de carne de pasăre au fost importate în România, infestate de salmonella, atrage atenția Autoritatea Sanitară Veterinară. Principalul furnizor este Polonia, mai precizează autoritățile, subliniind că produsele de acest fel trebuie evitate de consumatorii români. Iată la ce detalii trebuie să fii atent!

Specialiștii recomandă românilor să evite achiziționarea cărnii care provine din Polonia întrucât o cantitate mare de carne de pasăre este infestate cu salmonella. Potrivit ultimelor anunțuri, în România ar urma să fie importate și alte astfel de produse, în aceleași condiții.

Aflux mare de carne infestată cu salmonella. Ce transmite ANSVA

Importul cărnii de pui este într-o continuă creștere, spune directorul general al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA). Cu toate acestea, înainte de a fi scoasă la vânzare, aceasta este supusă anumitor probe, a mai precizat Mihai Ponea.

„Este un aflux mare atât de carne cât şi de ouă din Polonia dat fiind faptul că a crescut incidenţa în carne a salomenelie. Carnea care intră în România din acest stat membru este oprită, se prelevează probe şi abia atunci când avem rezultate se poate stabili destinaţia”, a precizat Mihai Ponea, directorul general al ANSVSA, potrivit impact.

Astfel, din fiecare lot de produs care ar urma să ajungă pe rafturile magazinelor sunt prelevate probe care ulterior sunt analizate la laborator, pentru a depista dacă sunt infestate cu bacterii. În cazul salmonellei, autoritățile analizează aproximativ 25 de grame de carne de pui. Rezultatele sunt obținute în trei până la cinci zile, perioadă în care carnea este pusă în anumite medii selective.

Care sunt detaliile la care trebuie să fii atent

Dacă produsul este infestat, marfa este distrusă sau trimisă spre procesare, unde este preparată termic astfel încât bacteria să dispară. Specialiștii atrag atenția și recomandă românilor să respecte o serie de reguli atunci când gătesc carnea de pui. Este foarte important ca aceasta să fie supusă temperaturilor ridicate pentru cel puțin 20 de minute.

Atunci când se prepară carne crudă, se recomandă utilizarea unui singur cuțit dedicat strict acestui demers astfel încât bacteria să nu poată fi transmisă și altor produse. Nu în ultimul rând, este foarte important ca după utilizare, ustensilele de bucătărie să fie curățate eficient.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: