Alegeri în SUA. Cum este ales, de fapt, președintele și ce este Colegiul Electorilor

Alegeri în SUA. Cum este ales, de fapt, președintele și ce este Colegiul Electorilor

Alegerile din Statele Unite nu sunt directe, precum în majoritatea statelor democratice din Occident. Pentru a ajunge președinte, un candidat trebuie să obțină majoritatea votului Colegiului Electorilor.

Sistemul electoral american este diferit de cel al altor state democratice. Americanii sunt chemați să voteze, marți, 5 noiembrie, însă alegerea finală nu le va aparține. Viitorul președinte va fi dat de votul marilor electori.

Alegerile din Statele Unite decise de electori

Președintele Statelor Unite va fi ales între candidații Kamala Harris și Donald Trump. Cei care vor lua decizia finală vor fi electorii care vor stabili rezultatul la alegerile din 5 noiembrie. Aceasta deoarece sistemul electoral american pe vot indirect. Votanții americani îi aleg pe cei 538 de electori care vor fi responsabili de desemnarea viitorului președinte.

În Statele Unite există 538 de electori, arondați în cele 50 de state federale. Aceștia fac parte din ceea ce se numeşte Colegiul Electoral. Ei sunt numiţi direct de partidele Democrat şi Republican, în cadrul convenţiilor naţionale. Nu pot deține aceste funcții senatorii, congresmenii şi nici persoanele care deţin funcţii de încredere sau de profit.

Numărul de electori diferă de la stat la stat, în funcție de numărul reprezentanților acestora în Congres. Fiecare stat are doi senatori şi un număr de deputaţi proporţional cu populaţia sa. Astfel, statele mai populate au un număr mai mare de electori. În California, de exemplu, există 54 de electori pentru 39 de milioane de locuitori. În Wyoming, pe de altă parte, există doar 3 electori pentru puţin peste 586.000 de locuitori.

Viitorul președinte este ales în două etape

La alegerile din acest an, viitorul președinte va fi desemnat în două etape. Marți, pe 5 noiembrie se va desfășura votul popular. Fiecare alegător va alege pe cine consideră mai potrivit să conducă țara, Kamala Harris sau Donald Trump.

Candidatul cu cele mai multe voturi într-un stat câştigă toţi electorii arondați statului respectiv. Regula se menține pentru toate statele cu excepția Maine şi Nebraska. Aici alegătorii sunt alocaţi mai degrabă unei părţi decât celeilalte prin reprezentare proporţională.

Decizia finală va fi luată pe 17 decembrie. Va câștiga alegerile acel candidat care va obține obţine voturile a 270 de electori din totalul de 538. Deşi se aşteaptă ca electorii să voteze pentru candidatul partidului lor politic, nu există nicio obligaţie în acest sens. Prin urmare, este posibil, deși se întâmplă foarte rar, ca un elector să susțină cealaltă tabără și să decidă rezultatul în alegerile prezidențiale.

Donald Trump

Donald Trump. Sursa foto: Facebook

Votul popular în alegerile din SUA

Astfel, conform sistemului bazat pe electori, un candidat poate fi declarat câștigător chiar dacă nu a câștigat votul popular. Acest lucru s-a și întâmplat, de altfel, la alegerile din 2016.

Donald Trump a ieșit președinte deși adversara sa, Hillary Clinton a obţinut 65.853.514 voturi. Republicanul a obținut 62.984.828 de voturi. El a primit sprijin din partea a 304 electori și a câștigat cursa pentru Casa Albă.

Voturile vor fi numărate la începutul lunii ianuarie, la Washington, în timpul unei sesiuni a Congresului. Acest lucru se va întâmpla înainte de Ziua Investirii, pe 20 ianuarie.

În caz de egalitate, între cei doi candidați, Camera Reprezentanţilor va trebui să decidă. Acest lucru s-a întâmplat, doar de două ori în istoria Statelor Unite, la alegerile din 1800 şi cele din 1824.