Alegerile din Republica Moldova. CEC a aprobat cheltuielile estimative

Alegerile din Republica Moldova. CEC a aprobat cheltuielile estimativeAlegeri prezidenţiale în Republica Moldova / Sursa foto: Arhiva EVZ

Pentru alegerile din Republica Moldova ar fi necesară suma de 61 de milioane de lei. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat devizele estimative de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional. Totodată, a fost aprobată suma pentru acțiunile aferente implementării parțiale a votului prin corespondență.

Devizul estimativ de cheltuieli propus pentru organizarea și desfășurarea referendumului republican constituțional este de peste 37,56 milioane de lei. Iar pentru implementarea parțială a votului prin corespondență, suma  este de peste 19,66 milioane de lei. Pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale au fost identificați, ca fiind necesari suplimentar, peste 3 milioane 875 mii de lei.

„Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru procurarea rechizitelor de birou, a materialelor electorale, serviciilor poștale, achitarea indemnizațiilor pentru funcționarii electorali și a personalului din cadrul consiliilor electorale de circumscripție electorală, dezvoltarea și menținerea sistemelor informaționale”, se arată într-un comunicat de presă al CEC.

Devizele estimative de cheltuieli suplimentare vor fi înaintate Guvernului Republicii Moldova pentru asigurarea alocării din bugetul de stat a resurselor financiare necesare pentru organizarea și desfășurarea scrutinelor, inclusiv pentru implementarea parțială a votului prin corespondență”.

Alegerile din Republica Moldova. Maia Sandu, mesaj pentru diaspora

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a îndemnat pe cetățenii moldoveni din diaspora să se înregistrze în prealabil pe inregistrare.cec.md pentru alegerile din 20 octombrie 2024.
Alegeri în Republica Moldova

Sursa foto: CEC

Înregistrarea este importantă din 2 motive principale, a explicat Maia Sandu:
1. Ajută în procesul de constituire a secțiilor de votare, așa încât acestea să fie deschise anume acolo unde este nevoie, unde se înregistrează un număr mare de moldoveni;
2. Este obligatorie pentru cetățenii noștri stabiliți în SUA, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia și Finlanda care vor să-și exprime votul prin corespondență, ca metodă alternativă de vot în străinătate cu utilizarea serviciilor poștale;
Mulți moldoveni vor vota acolo unde locuiesc, în afara hotarelor Republicii Moldova. Dacă vă înregistrați în prealabil, Comisia Electorală Centrală va ști că veți vota în străinătate și nu în satul de baștină. Și va putea deschide secții de vot mai aproape de dumneavoastră, a mai transmis Maia Sandu.