Alegerile și referendumul din Republica Moldova, pe 20 octombrie

Alegerile și referendumul din Republica Moldova, pe 20 octombrieMaia Sandu Sursa foto: Arhiva EVZ

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova și referendumul constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană ar putea avea loc pe 20 octombrie 2024.

Referendumul din Republica Moldova așteaptă aprobarea de la Curtea Constituțională

Parlamentul de la Chișinău a înaintat un proiect de hotărâre cu această dată de desfășurare a scrutinului și consultării populare către Curtea Constituțională.

Grupul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Parlament a făcut, pe 9 aprilie, recurs la Curtea Constituțională, cu o cerere de emitere a unui aviz asupra acestui proiect de hotărâre.

În urma acestui demers, un proiect de lege privind modificarea Constituției Republicii Moldova va fi supus referendumului.

Ce întrebare va fi la referendum

Întrebarea de la consultarea populară va fi: „Sunteți în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

„Această propunere include un proiect de rezoluție parlamentară privind organizarea unui referendum constituțional republican, precum și o lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova.

În primul rând, se urmărește să confirme identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și să declare integrarea în Uniunea Europeană un scop strategic al Republicii Moldova”, a declarat Veronica Roșca, Președintele Comisiei Afaceri Juridice, Numiri și Imunități.

Dacă cetățenii din Republica Moldova vor vota la referendum pentru integrarea europeană, textul Constituției va fi completat cu o secțiune „V/1 INTEGRAREA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ, Articolul 140/1” privind aderarea la tratatele fondatoare și actele de revizuire a tratatelor fondatoare ale Uniunii Europene.

Referendumul din Republica Moldova

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce schimbă referendumul în Republica Moldova

Decizia de organizare a unui referendum privitor la direcția europeană a Republicii Moldova a fost luată la sfârșitul anului 2023 de președinta Maia Sandu. Tot atunci, ea și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat.

Schimbările propuse de șefa statului în Constituția Republicii Moldova ar urma să sune astfel:

„(1) Aderarea Republicii Moldova la tratatele fondatoare ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor fondatoare ale Uniunii Europene se stabilesc prin lege organică a Parlamentului.

(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor fondatoare ale Uniunii Europene, precum și alte dispoziții obligatorii ale Comunității, au prioritate față de dispozițiile contrare din legislația internă, ținând cont de dispozițiile Tratatului de aderare. .”

După votul de la referendum, legea ar intra în vigoare la data publicării deciziei Curții Constituționale de confirmare a rezultatelor referendumului republican în Monitorul Oficial.

După anunțul făcut de Maia Sandu, parlamentul a votat în a doua lectură un proiect de lege conform căruia ar putea fi organizat un referendum republican în ziua alegerilor parlamentare sau prezidențiale.