Alegeri parlmentare. Câte partide intră în cursă. BEM a publicat lista
- Magda Spiridon
- 26 octombrie 2020, 19:24
Biroul electoral de circumscripţie al Municipiului Bucureşti a admis candidaturile depuse pentru Camera Deputaţilor şi Senat de 18 partide şi formaţiuni politice.
Totodată, a fost acceptată intrarea în cursa pentru un loc în Camera Deputaţilor a 5 candidaţi independenţi. Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 6 decembrie.
Potrivit site-ului BEM, au fost admise candidaturile depuse la Senat şi Cameră de Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal, Alianţa USR PLUS, UDMR, Partidul Noua Românie, Alianţa pentru Unirea Românilor, Partidul Alternativa Dreaptă, Partidul Naţional Ţărănesc Maniu - Mihalache, Partidul Ecologist Român, Partidul Noua Dreaptă, Partidul Naţiunea Română, Partidul Pro România, Partidul Socialist Român, Partidul România Mare, Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), Partidul Social Democrat al Muncitorilor, Partidul Verde şi Partidul Mişcarea Populară.
BEM a acceptat candidaturile a 5 independenţi care doresc să ajungă deputaţi: Aurel Cătălin Stochiţă, Gabriel Oprea, Daniela Şerban, Valeriu Ciolan Nicolae şi Ionela Alina Geonea.
Trei candidaturi independente au fost respinse: Octavian Iulian Tiron, Sevastiţa Dumitrache şi Mihail Adrian Coteş. Termenul limită de depunere a listelor de candidaţi la parlamentare în circumscripţiile electorale din ţară a fost 22 octombrie.
Deciziile birourile electorale de acceptare sau respingere a candidaturilor pot fi atacate în instanţă.
Termenul de înscriere pentru votul prin corespondență nu poate fi prelungit
Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat că numărul românilor din străinătate care s-au înscris pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din decembrie este de aproximativ 39.000, iar termenul de înregistrare a cererilor a expirat, acesta nemaiputând fi prelungit.
„Termenul nu poate fi prelungit. S-a înscris un număr de aproximativ 39.000 de români, ceea ce înseamnă, raportat la numărul de alegători care au participat la ultimele alegeri parlamentare în diaspora, respectiv un număr de aproximativ 106.000 alegători, înseamnă mai mult de o treime dintre alegători care s-au înscris în sistemul de vot prin corespondenţă, ceea ce este îmbucurător", a spus Ionel Dancă.
Termenul de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondenţă a expirat joi, la ora 24,00.
Potrivit site-ului AEP, un număr total de 39.238 de români din diaspora au depus cereri de înregistrare pentru acest tip de vot.