După aproape o săptămână de tensiuni, Agenţia de presă Associated Press şi posturile de televiziune CNN şi NBC l-au dat sâmbătă câştigător pe candidatul democrat la preşedinţia SUA, Joe Biden.
New York Times scrie că Biden are 273 mari electori, față de 214 pentru Trump.
„Sunt onorat de încrederea poporului american. E timpul să dăm deoparte furia și retorica dură și să ne reunin ca națiune”, a spus Joe Biden intr-o declarație de presă. Donald Trump a respins printr-un comunicat de presă victoria lui Biden si a anunțat că de luni începe bătălia juridică.
Mii de oameni au ieșit în stradă în Washinton pentru a sărbători victoria lui Joe Biden. AFP califică anunţul drept "o victorie care marchează o turnură istorică pentru America şi pentru lume, după patru ani de ruptură în mandatul preşedintelui republican".
Astfel, Biden ar fi cel de-al 46-lea președinte al SUA. Joseph (Joe) Robinette Biden Jr., 77 de ani, este un veteran al politicii din Statele Unite.
Ce efecte produce alegerea lui Joe Biden pentru România? Surpriza este uriașă
Licenţiat în Drept al Syracuse University, a fost senator timp de 36 de ani, din 1973 până în 2009, fiind ales pentru şapte mandate.
A făcut echipă cu Barack Obama în alegerile în care acesta din urmă l-a învins pe republicanul John McCain în 2008 şi a devenit, astfel, vicepreşedinte al Statelor Unite.
O săptămână tensionată în SUA
Sâmbătă, preşedintele republican Donald Trump şi-a avertizat vineri rivalul, pe democratul Joe Biden, să nu se grăbească să îşi revendice victoria în mod nelegitim, informează AFP şi DPA.
„Joe Biden nu ar trebui să revendice pe nedrept funcţia de preşedinte. Aş putea pretinde la rândul meu acelaşi lucru. Procedurile judiciare de-abia acum încep!", a scris pe Twitter Donald Trump înaintea discursului care se aşteaptă să fie pronunţat vineri de candidatul democrat la Casa Albă.
Conform unui anunţ făcut de o sursă din echipa sa de campanie, Joe Biden are planificat să se adreseze americanilor vineri din oraşul în care locuieşte, Wilmington, statul Delaware.
Presa de peste ocean nu a anunţat deocamdată câştigătorul disputatului scrutin prezidenţial desfăşurat pe 3 noiembrie.
Alegeri în SUA. Republicanii au cerut oprirea numărării voturilor
Pe de altă parte, filiera Partidului Republican din Pennsylvania a cerut vineri Curţii Supreme a Statelor Unite să oprească numărarea buletinelor de vot sosite prin poştă după 3 noiembrie în acest stat-cheie în care democratul Joe Biden conduce în defavoarea preşedintele Donald Trump, transmite AFP.
În recursul în regim de urgenţă introdus la nivelul Curţii Supreme, republicanii solicită punerea sub sechestru, invocând că nu sunt valide, a câtorva mii de buletine de vot expediate până marţi, dar care au ajuns în termen de trei zile după data alegerilor, 3 noiembrie, majoritatea acestora fiind în favoarea candidatului democrat Joe Biden.
De asemenea, echipa republicană solicită înaltei instanţe să revină asupra refuzului de a se pronunţa urgent asupra acestui subiect în luna octombrie.
Autorităţile locale au cerut ca aceste buletine să fie numărate separat, astfel încât să poată fi eliminate din total dacă se dovedesc a nu fi valide.
„Având în vedere rezultatele alegerilor din 3 noiembrie 2020, votul din Pennsylvania poate determina viitorul preşedinte al SUA", se afirmă în solicitarea republicană adresată Curţii Supreme.
„Nu este clar dacă cele 67 de comitate (ale statului) au pus sub sechestru aceste voturi târzii", adaugă reclamanţii. Curtea Supremă, unde judecătorii conservatori au acum o majoritate solidă, ar putea fi de acord să accepte solicitarea pe fond şi să dispună oprirea numărării, apoi să declare aceste voturi invalide.
Totuşi, acest demers ar putea să nu facă diferenţă în privinţa rezultatului final al scrutinului prezidenţial, deoarece numărul buletinelor de vot avute în vedere este mult mai mic decât avansul candidatului democrat Joe Biden faţă de republicanul Donald Trump.