Alegeri SUA. Printre ultimele declaraţii venite din tabăra lui Trump se numără cele ale secretarului de presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany, care a declarat că republicanul îl va învinge pe democratul Joe Biden cu aproximativ 40.000 de voturi în Pennsylvania. În acelaşi timp, echipa de campanie a președintelui a lansat o bătălie legală cu privire la gestionarea buletinelor de vot în statul Philadelphia.

În acest context, McEnany n-a făcut altceva decât să relia acuzațiile avocatului Trump, Rudy Giuliani (n.r. – al 107-lea primar al New York-ului în perioada 1994-2001), care a mers miercuri la Philadelphia alături de echipa juridică a lui Trump, invocând o „înșelăciune masivă”. „Philadelphia în mod special are o istorie a rezultatelor foarte ciudate”, purtătoarea de cuvânt pentru Fox News.

Momentul bizar din 2012

Făcând referire la un alt episod electoral extrem de controversat, responsabila cu strategia de comunicare a lui Trump a lansat noi acuzaţii în direcţia rivalilor din cursa pentru Casa Albă. „În 2012 ați avut 59 de secții diferite în care Mitt Romney a obținut exact zero voturi, ceea ce e foarte puțin probabil și ciudat… Ați avut un individ democrat care in 2014, 2015 și 2016 a fost acuzat pentru că a umplut urna cu buletine de vot frauduloase”, a afirmat ea.

„Deci vrem să fim în alertă”, a subliniat McEnany, care ulterior a completat că oficialii electorali i-au obligat pe observatori să stea la câțiva metri distanță, limitându-le capacitatea de a observa procesul de numărare a voturilor.

Tot miercuri, Donald Trump n-a ratat ocazia de a-şi acuza contracandidatul de fraudă electorală, după ce în mai multe state în care care el câștigase balanţa a înclinat cumva în favoarea lui Biden. În acest sens, Trump prezentat joi dovada care a făcut ocolul planetei.

Fotografia cu fereastra acoperită

„Voturile absenților din Detroit se numără într-o stare de haos. Au fost blocate ferestele și observatorii”, a scris Donald Trump pe o rețea socializare, pe care a încărcat  o imagine reprezentativă. La rândul său şi Matt Finn, producător la Fox News, a preluat fotografia şi a ridicat mai multe întrebări:

„Unele ferestre sunt acoperite. I-am întrebat pe câțiva oameni cine le-a acoperit și de ce, însă nu am primit un răspuns clar. Câțiva contestatari au spus însă că simt că nu există un număr corect de republicani și democrați în acea cameră”, a spus acesta. De altfel, situaţia a devenit virală pe reţelele de socializare datorită martorilor care au filmat momentul.

În mai multe videoclipuri postate pe rețelele sociale se poate vedea clar cum anumite persoane acoperă ferestrele pentru a nu permite oamenilor de afară să observe ceea ce se întâmplă în interiorul zonei de numărare a voturilor.

Un bărbat a cărui identitate nu se cunoaşte pentru moment folosește bucăți mari de carton pentru a acoperi ferestrele, iar alţi colegi de-ai săi au folosit cutii de pizza pentru a acoperi ferestrele.

Şi asta se întâmpla în condiţiile în care afară mai mulți oameni scandau „opriți votul”. Având în vedere aceste aspecte, echipa de campanie a lui Trump a anunțat că va cere renumărarea voturilor în Wisconsin, stat care-i aduce lui Biden încă 10 voturi ale electorilor.

4 state-cheie decid lupta pentru Casa Albă

La două zile de la închiderea urnelor, deznodământul acestor alegeri prezidenţiale din Statele Unite ale Americii încă nu este clar. Ceea ce se ştie în acest moment este că numele celui care va fi preşedintele SUA depinde de rezultatele din 4 state-cheie.

În prim-plan apar Georgia și Nevada, în care numărătoarea buletinelor de vot ar putea fi încheiată vineri. În calculele pentru mandatul la Casa Albă mai sunt  Arizona și Pennsylvania, state în care numărătoarea ar putea dura până sâmbătă sau chiar până duminică.

La ultimele informări oficiale, scorul era 253 la 214 pentru Joe Biden. Amintim că primul candidat care adună 270 de voturi în colegiul electoral devine președinte al Statelor Unite ale Americii. Joi seara, Joe Biden şi-a păstrat acelaşi ton optimist în declaraţii cu privire la rezultatul final.

„Nu avem dubii că atunci când se va încheia numărarea voturilor, senatoarea Kamala Harris şi cu mine vom fi declaraţi câştigători. Aşa că vă cer tuturor să staţi calmi. Toţi oamenii trebuie să rămână calmi.

Procesul funcţionează. Numărarea voturilor se apropie de final şi vom afla rezultatul foarte curând. Fiecare vot trebuie numărat, lucru ce se întâmplă în momentul de faţă. Democraţia este uneori murdară şi uneori necesită răbdare”, a spus democratul.

Cine manipulează, cine spune adevărul?

De cealaltă parte, replica din tabăra lui Trump a fost următoarea. „În ciuda sondajelor ridicole folosite ca tactică de suprimare a voturilor, în Wisconsin a fost o cursă pe muchie de cuțit, așa cum știam că va fi.

Au existat relatări despre nereguli în câteva districte, care ridică îndoieli serioase în legătură cu valabilitatea rezultatelor. Președintele are tot temeiul să ceară renumărarea voturilor și vom face imediat acest demers”, a spus managerul de campanie al lui Donald Trump.

Chiar şi aşa, echipa de campanie a fostului vicepreședinte Joe Biden simte victoria şi își lansează un site de tranziție, mutare prin care subliniază că urmează să se instaleze la Casa Albă. Rămâneţi pe evz.ro pentru a afla ultimele informaţii despre această luptă dramatică pentru preşedinţia SUA.

sursa: cnn.com