Alegeri europarlamentare 2019. Zi crucială pentru Uniunea Europeană. 21 de țări votează pentru alegerea viitorilor eurodeputați

Alegeri europarlamentare 2019.  Zi crucială pentru Uniunea Europeană. 21 de țări votează pentru alegerea viitorilor eurodeputați

Alegeri europarlamentare 2019. Alegătorii din 21 de ţări membre ale Uniunii Europene sunt așteptați duminică la urne pentru alegerea viitorilor membri ai Parlamentului European.

Duminică votează majoritatea ţărilor membre: Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia.

Parlamentul European va publica primele estimări naţionale începând cu ora 18:00 (19:00 ora României), iar prima estimare a componenţei noului Parlament după ora 20:15 (21:15 ora României), în funcţie de informaţiile naţionale disponibile.

Primele estimări care vor include şi rezultate oficiale provizorii la nivel european sunt aşteptate în jurul orei 21:15 GMT (0:15 ora României), urmând să fie actualizate pe măsură ce rezultatele vor fi transmise de autorităţile naţionale.

La alegerile europarlamentare, românii votează pentru a trimite 32 de eurodeputați în Parlamentul European (n.r. 33 după ce Marea Britanie va ieși din UE).  Urnele de vot vor fi deschise în intervalul 7.00-21:00, deci românii au la dispoziție 14 ore pentre a decide pe cine vor trimite la Bruxellex. Cu toate că la ora 21 procesul de votare se încheie, dacă în sala

în care sunt urnele de vot mai sunt persoane care stăteau la rând pentru a vota, acestea își pot exercita dreptul.

La alegerile europarlamentare votează toți cetățenii români care au împlinit vârsta majoratului (n.r. 18 ani) ani până în ziua alegerilor inclusiv, cu excepția debililor sau a alienaților mintal puși sub interdicție, precum și a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Alegătorii pot vota la secțiile de votare la care sunt arondați pe listele electorale permanente (școli, licee, grădinițe). Cei care se află în altă localitate decât în cea în care au domiciliu pot vota la orice secție de votare, fiind înscriși pe listele suplimentare. Pe de altă parte, alegătorii care se află în localitatea de domiciliu nu pot vota decât la secția de votare în care sunt înscriși.

Pentru a putea vota, alegătorul trebuie să se prezinte cu un act de identitate: buletinul sau cartea de identitate, care poate fi și provizorie, pașaportul sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor de la școlile militare. Cu ajutorul Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot (SIMPV), se verifică în prealabil dacă respectivul alegător a mai votat, dacă are drept de vot sau dacă poate vota la acea secție de votare.

În paralel cu europarlamentarele se va desfășura și referendumul pentru justiție convocat de către președintele Iohannis.

Dat fiind faptul că în aceeași zi românii vor alege și eurodeputații, alegătorii vor putea decide dacă votează doar pentru Parlamentul European, doar pentru referendum sau pentru ambele tipuri de scrutin.

Pentru referendum, alegătorii trebuie să răspundă cu DA sau NU la următoarele întrebări: „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”