„Victor Viorel Ponta este singurul premier din UE care nu a denunțat presiunile Rusiei asupra Ucrainei și nici anexarea Crimeei”, a declarat europarlamentarul PMP Elena Băsescu joi seara, la Chișinău, în cadrul întâlnirii conducerii PMP cu românii de peste Prut. Europarlamentarul PMP a amintit faptul că, în timp ce se străduia, împreună cu colegul său Cristian Preda, în Parlamentul European, să sensibilizeze opinia publică internațională cu privire la reţinerea abuzivă a lui Ion Ioncev, directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol” premierul făcea poze la Soci. „Victor Ponta trăgea de scaun să fie prins în cadru, într-o poză bună, împreună cu cel care urma să-și măcelărească propriul popor, dictatorul Ianukovici”, a afirmat Elena Băsescu.

„Ce argument mai bun aveți pentru faptul că noi suntem cei mai legați de moldoveni: avem un președinte de origine basarabean (Eugen Tomac – n.r.), suntem o mișcare creată de președintele Traian Băsescu, omul care a făcut cel mai mult pentru R. Moldova, și suntem singurul partid care are un basarabean pe listă, pe Alexandru Leșco, omul care a stat nevinovat 12 ani în pușcăriile din Transnistria”, a subliniat și europarlamentarul Cristian Preda.

PSD, „apropiat de Moscova”

Și Elena Udrea a criticat atitudinea premierului român, într- un interviu pentru portalul moldovenesc de știri Unimedia. „Cel care a fost cel mai mare susținător al Republicii Moldova, Traian Băsescu, își termină cele două mandate și este foarte important cine vine, pentru că avem în acest moment un posibil candidat la președinție, pe domnul prim-ministru Victor Ponta care are mai degrabă o simpatie pentru Moscova decât o simpatie pentru partenerii noștri nord-atlantici, europeni”, a declarat Elena Udrea.

Deputatul PMP a spus că Ponta nu a avut o poziție critică față de Rusia în contextul crizei din Crimeea și se ferește să critice Moscova, „de teamă să nu-l deranjeze pe Putin”. Prin urmare, spune aceasta, dacă Victor Ponta câștigă alegerile prezidențiale, „nu mai știm dacă susținerea pentru Republica Moldova va mai fi la fel de mare cum este astăzi din partea domnului președinte Traian Băsescu, pentru ca Re pu blica Moldova să adere la UE, să aibă un parteneriat puternic cu Europa, cu Statele Unite și să nu mai fie sub influența Rusiei”.