Alegerea lui Trump pentru Marina Militară provoacă îngrijorări
- Iulia Moise
- 28 noiembrie 2024, 10:59
Nominalizarea președintelui ales Donald Trump pentru funcția de secretar al Marinei Militare, John Phelan, care nu a servit în armată și nu a avut un rol de conducere civil în serviciu, aduce neliniște în noul Cabinet.
Trump alege un om fără experiență în fruntea Marinei Militare SUA
În timp ce oficialii și experții în apărare au declarat că Marina Militară are mare nevoie de cineva care să producă schimbări radicale, ei au avertizat că lipsa de experiență a lui Phelan ar putea face mai dificil pentru el să realizeze obiectivele lui Trump.
Trump l-a numit marți seara pe Phelan, un donator major al campaniei sale, care a fondat firma de investiții private Rugger Management LLC, în funcția de secretar al Marinei.
Echipa de tranziție a lui Trump nu a răspuns la solicitarea de comentarii privind calificările sale. Conform biografiei, principala expunere a lui Phelan la mediul militar provine dintr-o poziție de consilier pe care o deține la Spirit of America, o organizație non-profit care sprijină apărarea Ucrainei și apărarea Taiwanului.
Dar nu toți secretarii de serviciu vin în funcție cu experiență militară anterioară și el ar fi primul din Marină care ar avea această experiență din 2006.
Actualul Secretar al Armatei, Christine Wormuth, de asemenea, nu are experiență militară anterioară.
Cu toate acestea, și-a petrecut cariera în numeroase poziții civile în domeniul apărării.
Marina SUA desfășoară activități pe întreg globul
Numirea vine într-un moment critic pentru Marina Militară SUA, care a fost împrăștiată în întreaga lume și trebuie să facă față unei flote în scădere, chiar și în condițiile în care forțele navale ale principalului său rival, China, cresc.
Trump a făcut campanie pentru extinderea flotei Marinei și ar trebui să lupte împotriva inerției birocratice pentru a realiza acest lucru.
SUA prezentă în Orientul Mijlociu cu toate armele
Pentagonul întărește prezența SUA în Orientul Mijlociu cu bombardiere, avioane de luptă și nave de război.
„Va fi dificil pentru oricine fără experiență în Pentagon să preia conducerea unui serviciu și să facă o treabă bună”, a declarat Stacie Pettyjohn, cercetător senior și director al programului de apărare la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.
„Serviciile sunt organizații extinse cu culturi distincte, subculturi și interese birocratice, unde deciziile sunt luate prin multe procese formale. Pentru a schimba planurile unui serviciu, trebuie să înțelegi acest peisaj bizantin”, a mai afirmat el.
Trump caută secretari care să nu-i conteste ideile
Experții au declarat că nominalizarea lui Phelan reflectă faptul că Trump caută șefi de ramuri de serviciu care să nu conteste ideile sale, dar că lipsa de experiență a lui Phelan este probabil să creeze probleme și întârzieri proprii.
Ei spun că Marina nu își poate permite să piardă timp, conform apnews.com.
Una dintre cele mai mari provocări ale Marinei este pregătirea pentru o posibilă confruntare militară cu China în legătură cu Taiwanul, o insulă autoguvernată pe care China o revendică ca fiind a sa.
„Miza este mare,” a spus Brad Bowman, director senior al Centrului pentru Putere Militară și Politică de la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor.
„Succesul sau eșecul în abordarea problemelor cheie din Marina SUAhttps://evz.ro/nava-de-razboi-sua-taiwan.html în următorii câțiva ani poate avea un efect decisiv asupra războiului și păcii în Strâmtoarea Taiwan și în alte părți”, declară Browman
Trump vrea mărirea flotei navale încă din 2016
Donald Trump a cerut o flotă de 350 de nave încă din campania sa prezidențială din 2016, dar a experimentat pe propria piele dificultatea de a atinge acest obiectiv, având în vedere provocările în construcția de nave și procesul bugetar congresual eratic și adesea întârziat.
În acest moment există puțin sub 300 de nave de luptă în flotă, nave care au un rol direct în desfășurarea operațiunilor de luptă.
„Flota este întinsă acoperind Europa, Orientul Mijlociu și Pacificul. (...) Strategii au dorit să se retragă din Europa și Orientul Mijlociu, dar conflictele recente au împiedicat acest lucru,” a declarat Mark Cancian, consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.