Alege un camin pentru batrani care asigura cele mai bune conditii!
- Ștefan Dumitru
- 22 februarie 2022, 09:55
Vârsta a treia ar trebui să fie pentru seniori o perioadă a bucuriei petrecută alături de familiile pe care aceștia și le-au construit și a timpului dedicat activităților îndrăgite dar pentru care nu au avut timpul necesar până în momentul pensionării.
Pentru unii oameni ajunși la o anumită vârstă sănătatea precară, pierderea partenerului de viață sau imposibilitatea de a-și purta singuri de grijă pot pune probleme serioase, atât lor cât și familiei. În aceste condiții azilele de bătrâni pot fi o alternativă, însă alegerea trebuie să aparțină persoanelor vârstnice astfel încât această alegere să nu facă mai mult rău decât bine. Prin mutarea într-un azil de bătrâni, seniorii beneficiază de servicii care nu pot fi îndeplinite la domiciliu atât de rude cât si de persoanele apropriate. Pentru unele persoane mutarea într-un azil de bătrâni, indiferent de forma lui este dificilă și devastatoare din punct de vedere financiar cât si psihologic.
Partea financiară poate fi rezolvată dacă persoana primește din partea statului un ajutor financiar pentru îngrijire, supraveghere sau de handicap. Dacă persoana suferă de o anumită boală psihică sau fizică aceasta sau tutorele acesteia poate cere ajutor din partea statului, care va fi dat atât de autoritățile locale cât și cele județene. Odată ce persoana primește acest ajutor poate opta pentru îngrijire persoanală sau poate apela la un azil de bătrâni de stat.
Azilele de bătrâni de stat se găsesc foarte rar pe raza unui județ, iar în unele situații chiar o singură unitate sau de loc motiv pentru care seniorii sunt nevoiți să apeleze la serviciile oferite de către un azil dintr-o altă localitate. Acestea nu sunt modernizate iar o parte din instituții nu beneficiază de o perioadă lungă de timp de fonduri pentru a putea dezvolta programe de modernizarea serviciilor de îngrijire și a condițiilor de cazare.
Pe de altă parte azilele de bătrâni private s-au dezvoltat într-un număr foarte mare în toată țara. Numărul lor aproape s-a triplat în ultimii 4 ani. Serviciile oferite de către aceste instituții sunt mult superioare față de cele de la stat, iar prețurile în raport cu serviciile oferite de către acestea sunt avantajoase, personalul este mai bine pregătit, este mai amabil și mai bine plătit. Optând pentru un cămin de bătrâni din mediul privat se poate găsi un cămin într-o locație cu o priveliște superbă în mijlocul naturii, cu grădină exterioară și curte interioară, terasă cu mese, piscină și șezlonguri, zonă de recreație interioară și exterioară
Camerele au două sau mai multe paturi dotate cu saltele speciale pentru confort crescut sau pentru cei cu nevoi speciale din punct de vedere medical, dispun de televizor color cu televiziune prin cablu și internet, aer condiționat reglabil individual, parchet și gresie anti-alunecare, geamuri termopan și baie proprie dotată și amenajată conform necesității seniorilor, SPA, jacuzzi, lifturi interioare, restaurant, spălătorie și uscătorie, bibliotecă, săli de activități, sală de evenimente, serviciu de ambulanță privată iar bucătăria este dotată cu mobilier corespunzător.
Atunci când este cazat, seniorului i se face o evaluare de către un angajat specializat. Cu acea ocazie îi este realizat dosarul în care sunt menționate toate afecțiunile medicale sau psihologice. Tratamentele pentru toate afecțiunile degenerative, inclusiv demență Alzheimer, se fac sub supravegherea atentă a psihologului pentru ca acesta să poată monitoriza starea fiecărui beneficiar.
Beneficiarii beneficiază de serviciile oferite de către următorii doctori : medic de familie, medic psihiatru, medic neurolog, medic psiholog, medic reumatolog, geriatru, medic internist, medic dermatolog.
În cadrul căminelor pentru bătrâni private se oferă următoarele tipuri de servicii :
- supraveghere continuă
- administrarea hranei pentru pacienții cu incapacități fizice sau psihice
- administrarea medicamentelor
- curățenia, igienizarea și aerisirea camerei
- promenade în curte realizate împreună cu supraveghetorii
- consultații medicale realizate de către medici specialiști
- tratamente stomatologice
- terapie cu animale
- recoltarea probelor pentru analize
- recuperarea post AVC sau post operator
- terapie psihologică individuală sau de grup
- asistență socială
- igienă personală (fiecare persoană beneficiază de servicii de manichiură, pedichiură și frizerie)
- preot duhovnic
Cabinetele medicale din cadrul căminelor de bătrâni sunt dotate cu:
- aparate de oxigen
- pulxiometre
- glucometre
- bioptron
- nebulizatoare
- EKG
- tensiometre
- aspiratoare de secreții
- lămpi UV
Alimentația este atent urmărită și preparată de către bucătari după nevoile specifice vârstei sau afecțiunilor fiecăruia în parte, din alimente proaspete și de bună calitate.
Se poate opta pentru un stil de viață independent și activ având ca punct de pornire o gamă largă de activități. Astfel zonele pentru activitățile recreative sunt amenajate atât la exterior cât și la interior pentru a încuraja interacțiunea cu alți seniori și pentru a spori sentimentul de apartenență la un grup oferind în același timp spațiu pentru activități sociale, terapii ocupaționale sau relaxare.
Căminul de bătrâni privat are amenajat locuri de parcare pentru vizitatori, pentru ca aceștia să nu întâmpine probleme atunci când vin în vizită la cei dragi.
Ținând cont de toate informațiile prezentate în cadrul acestui articol se poate subînțelege faptul că mediul privat oferă mult mai multe servicii și mult mai calitative pentru ca persoanele în vârstă care au nevoie de ajutor să se poată bucura de o viață cât mai plăcută din toate punctele de vedere. Recuperarea sentimentului de apartenență socială dar și atașamentul oferit de către personalul care lucrează în cadrul acestor camine batrani fac ca balanța să încline către acestea în momentul în care este necesară identificarea unui cămin pentru persoane vârstnice în care acestea să poată conviețui în cele mai satisfăcătoare condiții.