Alegătorii PSD-PNL, susținători ai votului obligatoriu. Sondaj

Alegătorii PSD-PNL, susținători ai votului obligatoriu. Sondaj

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu. Cei mai mulți dintre aceștia spun  că o prezenţă mai mare la vot ar putea aduce schimbări în bine. În urmă cu un deceniu, procentul celor care aveau această viziune era cu 20% mai mic.

Votul obligatoriu, agreat de 60% dintre români

Majoritatea românilor susțin votul obligatoriu, sperând că un număr mai mare de participanți va aduce schimbări pozitive. Conform unui sondaj INSCOP, realizat la comanda News.ro, procentul este în creștere față de anul 2014.

Sondaj de opinie

Sondaj. Sursa foto: Arhiva EVZ

Totodată,  35.6% dintre respondenți sunt împotriva votului obligatoriu. O mare parte dintre aceștia spun că actuala clasă politică nu poate aduce îmbunătățiri. Procentul a scăzut de la 41.7%, acesta fiind înregistrat în anul 2014. Numărul celor care nu au răspuns este de 2.2%, față de 13.6% în 2014.

Categoriile de români care au această opinie

Respondenții care sunt de acord cu votul obligatoriu sun votanţi PSD-PNL, tineri sub 30 de ani, cetățeni cu educaţie primară sau medie. De asemenea, au oferit același răspuns și locuitorii din rural şi cei cu un venit mai redus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Votanţii ADU, persoanele cu studii superioare, locuitorii din urbanul mare şi angajaţii la stat sunt împotriva votului obligatoriu într-o proporţie mai mare față de restul categoriilor.

Sondaj

Sursa foto: Arhiva EvZ

Sondaj. Alegătorii PSD-PNL, susținători ai votului obligatoriu

Alegătorii PSD-PNL (74%) și cei ai AUR (68%) sunt cei mai entuziaști în ceea ce privește votul obligatoriu. De asemenea, tinerii cu vârsta de 18-29 ani susțin, într-o proporție mai mare, votul obligatoriu (68%). Totuși, datele oficiale arată că ratele de prezență la vot sunt mai scăzute în această categorie.

„Susţinători mai entuziaşti ai votului obligatoriu sunt alegătorii PSD-PNL (74%) şi ai AUR (68%), iar într-o măsură uşor mai redusă alegătorii ADU (58%). De asemenea, oarecum surprinzător şi disonant comparativ cu ratele de prezenţă la vot mai scăzute, tinerii cu vârsta de 18-29 susţin în proporţii mai mari votul obligatiu (68%), comparativ cu celelate categorii de vârstă”, a mai spus Remus Ştefureac, director INSCOP Research.