Într-un peisaj electoral cu nu mai puțin de 17 aspiranți la fotoliul prezidențial, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) face notă discordantă: nu și-a desemnat candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie.
ALDE nu are bani de prezidențiabil
Președinta ALDE, Arina Spătaru , a declarat că, deși nu va avea prezidențaibil, formațiunea pe care o conduce va susține referendumul constituțional privitor la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Lidera ALDE a motivat că, pentru a participa la prezidențiale și referendum, ar fi nevoie de resurse financiare pe care formațiunea nu le are în acest moment. Totuși, Arina Spătaru a făcut apel la donatori să contribuie financiar pentru campania partidului pe care îl conduce.
Arina Spătaru a mai spus că, în acest moment, prioritară este respectarea valorilor Uniunii Europene, precum democrația, demnitatea umană, libertatea și egalitatea.
ALDE critică PAS
Președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa a mai spus că echipa partidului va acorda prioritate Referendumului Constituțional din 20 octombrie, dar a criticat Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare.
Arina Spătaru spune că politica actualei puteri nu mai este „matură și democratică” și a comparat situația actuală a Republicii Moldova cu cea de la alegerile din 1996 din Federația Rusă.
„Noi ne-am pregătit încă din toamna trecută pentru vremuri grele, am redus statele de personal și am închis toate sediile din țară. Am devenit o echipă mică și eficientă.
Fiecare om din echipa noastră îndeplinește mai multe funcții și lucrează voluntar. Însă, pentru a participa la prezidențiale și referendum, este important să avem resurse, cum ar fi voluntari, benzină și ziare”, a mai spus Arina Spătaru, președinta ALDE.
Precizările făcute de președinta formațiunii vin în contextul în care, în urmă cu câteva săptămâni, vicepreședintele ALDE Ștefan Savițchi a părăsit formațiunea și și-a anunțat candidatura la prezidențiale ca independent. În acel moment, Ștefan Savițchi a declarat că „s-a despărțit frumos” de colegii din ALDE.
Aglomerație de candidați
Reamintim că pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie s-au înscris deja 17 candidați:
- Maia Sandu, actuala președintă a Republicii Moldova, susținută de partidul de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS);
- Renato Usatîi, fost primar al municipiului Bălți, președinte al Partidului Nostru (PN);
- Teodor Cîrnaț, doctor în drept și profesor universitar la Universitatea de Stat din Moldova, independent;
- Tudor Ulianovschi, ministru al Afacerilor Externe și Integrării europene, independent;
- Andrei Năstase, consilier municipal la Chișinău, fost primar de Chișinău, ministru de Interne și deputat, independent;
- Vladimir (Vlad) Filat, fost președinte interimar și premier al Republicii Moldova, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM);
- Ion Chicu, fost prim-ministru (2019-2020), Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM);
- Alexandr Stoianoglo, fost Procuror General al Republicii Moldova (2019–2021), independent susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM);
- Alexandru Arseni, doctor în drept, profesor universitar la Universitatea de Stat din Moldova, independent;
- Irina Vlah, fost bașcan în Găgăuzia și deputat de la Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, independent;
- Natalia Morari, fost jurnalist, fostă iubită a oligarhului fugar Veaceslav Platon, independent;
- Vasile Tarlev, fost premier al Republicii Moldova și deputat, Partidul Viitorul Moldovei (PVM);
- Victoria Furtună, fost procuror anticorupție, independent;
- Valeriu Pleșca, fost ministru al Apărării și deputat, Partidul Social Democrat European (PSDE);
- Ștefan Savițchi, vicepreședinte al partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), independent;
- Vasile Bolea, deputat Partidul Șor, Blocul politic Pobeda;
- Octavian Țîcu, fost boxer, fost ministru al Tineretului și Sportului și deputat, Partidul Unității Naționale (PUN)/Blocul Împreună.