Pentru a-i convinge pe ruşi să se vaccineze împotriva Covid-19, ministrul Sănătăţii, Mihail Murashko, a lansat recent un apel în care a explicat că inocularea poate opri apariţia valului 3 al pandemiei de coronavirus în Rusia.
Semnal de alarmă în Rusia. Ministrul Sănătăţii a lansat apelul pentru populaţie, care tratează cu retincenţă vaccinarea împotriva Covid-19. Mihail Murashko îşi doreşte ca ruşii să nu aştepte al treilea val până când vor lua o decizie.
„Ne întrebăm adesea despre riscul unui al treilea val. Mi se pare o întrebare absurdă, nu este necesară, dar trebuie să luăm măsuri profilactice.
Pur şi simplu trebuie mers la vaccinare, pentru a nu mai exista astfel de întrebări banale şi nelalocul lor”, a declarat ministrul într-o intervenţie la televiziunea Rossiya 1. Rata de infectare cu Covid-19 rămâne relativ stabilă în Rusia.
Totuşi, în ultima săptămână a fost depăşită media de 9.000 de cazuri noi, astfel încât specialiştii au avertizat că ar putea veni un al treilea val al pandemiei de coronavirus.
Semnal de alarmă în Rusia
Un sondaj publicat de SuperJob.ru arată că 42 % dintre ruşi nu vor să se vaccineze împotriva. Cei mai înverşunaţi sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 44 de ani (n.r. - 46 % dintre acestea nu vor să se vaccineze). Doar 20 % dintre ruşi sunt dispuşi să se vaccineze. Cifra creşte la 24 % pentru cei cu vârsta de peste 45 de ani.
În ultima zi, au fost raportate 8.554 noi cazuri noi de infectare cu Covid-19 în Rusia, dar şi 391 de persoane decedate din cauza teribilei boli infecţioase.
Potrivit autorităţilor sanitare la Moscova - principalul focar de Covid-19 din ţară - au fost raportate în ultimele 24 de ore 2.789 de cazuri şi 56 de decese. Cu 4,9 milioane de cazuri, Rusia este a şasea ţară din lume în topul contagierilor după SUA, India, Brazilia, Franţa şi Turcia, conform Agerpres. Altfel, la finalul lunii aprilie, Rusia a produs primul de vaccin din lume împotriva Covid-19 pentru animale (17.000 de doze).
Autorităţile sanitare au informat că Rusia a înregistrat în martie Carnivac-Cov după ce testele au arătat că a generat anticorpi împotriva COVID-19 la câini, pisici, vulpi şi nurci.
Companii din Germania, Grecia, Polonia, Austria, Kazahstan, Tadjikistan, Malaezia, Thailanda, Coreea de Sud, Liban, Iran şi Argentina au anunţat că vor să cumpere vaccinul.