Vine Al Treilea Val! Mutanții Covid se mișcă îngrozitor de rapid, anunță Der Speigel
- Mihai Popescu
- 17 februarie 2021, 22:00
Un material din Der Speigel atrage atenția asupra problemei Germaniei, dar care este valabil pentru întreaga lume.
Al Treilea Val Mutanții Covid
Der Spiegel: Probabil că nu există nicio țară în lume în care oamenii să nu fie sătui de restricții, care s-a transformat dintr-o măsură de urgență într-un mod cu totul nou de a trăi. Frustrarea și suferința cresc din ce în ce mai mult din cauza depresiei detereminată de caracterul de neoprit al pandemiei.
Și de când mutanții virusului au început să se răspândească pe tot globul, chiar și ultima motivație pentru speranță dispare! Speranța că coșmarul se va încheia în curând datorită vaccinării se ăndepărtează. Deoarece pe cât de incredibil de rapid a fost posibil să se găsească și să se producă vaccinuri, mutanții au fost mai rapizi. Și se dovedesc a fi încă mai rapizi.
Pentru fizicianul și matematicianul Michael Meyer-Hermann de la Centrul Helmholtz pentru Cercetarea Infecțiilor din Braunschweig, un lucru este clar: „Vaccinarea nu ne va ajuta să încetinim ritmul infecțiilor până când populația mai tânără nu va fi imunizată”. Și ce crede de temperaturile mai ridicate din primăvară și vară? S-ar putea să ajute puțin, crede Meyer-Hermann, atunci când oamenii încep să petreacă mai mult timp afară. Dar numai asta nu va fi în niciun caz suficient.
Înseamnă că virusul ar putea continua să se dezvolte până când vor fi vaccinați suficienți oameni. Din păcate, variantele sud-africane și braziliene au unele caracteristici deosebit de urâte. În primul rând, este posibil să re-infecteze persoanele care au suferit deja o infecție cu coronavirusul original. Și, de asemenea, vaccinurile par a fi slabe împotriva noilor tulpini.
Este ca și cum o nouă pandemie a început cu virusurile-mutant.
Lucrurile arătau destul de bine în Germania: rata incidenței de infectare scădea și continuă să scadă, iar restricțiile păreau să funcționeze. Dar acum, încă invizibili din cauza numărului mare de cazuri, mutanții extrem de contagioși se răspândesc. Mai ales B.1.1.7, varianta de virus care a copleșitt Marea Britanie în două săptămâni și a determinat Portugalia să aibă cele mai ridicate niveluri de incidență în lume. Va domina în mod inevitabil tendințele infecției și în Germania.
Vaccinul AstraZeneca a provocat panică în Germania. Programul de imunizare a fost dat peste cap
Întrebarea nu mai este dacă mutanții periculoși vor dispărea, ci când.
Acest lucru îi pune pe politicieni într-o situație fără ieșire. Sunt forțați să se poziționeze undeva între două extreme, cu una mai de coșmar decât cealaltă. Pe de o parte, vom avea eternul blocaj, din care va fi posibil să ieșim doar pe termen scurt. Pe de altă parte, prin slăbirea măsurilor, riscăm să dam frâu liber mutanților, ceea ce ar putea împinge numărul cazurilor din fiecare țară la câteva zeci de mii în fiecare zi, cu multe decese, inclusiv persoane mai tinere, persoane cu simptome pe termen lung.
Ratele ridicate de infectare și numărul crescut de persoane afectate înseamnă că virusul se poate multiplica liber și rapid. Și cu fiecare replicare, crește probabilitatea apariției de noi virus-mutații. În cele mai multe cazuri, mai inofensivi, dar vor apărea și unele versiuni mai periculoase sau chiar variații care sunt rezistente la vaccinuri.
Atunci, cu ce se confruntă țara? Este ca și cum pandemia ne-ar fi transportat într-o stare ciudată de limbo în care persoanelor care sunt deja obosite de pandemie, frustrare și supărare, li se oferă un scurt răgaz în care totul depinde acum de modul în care se comportă și decid să acționeze.
Este posibil să oprim mutantul printr-un blocaj greu, așa cum vedem în prezent în Marea Britanie și Irlanda. Dar nu este posibil să se susțină acest blocaj până când o proporție mai mare din populație se va vaccină în cele din urmă, până în vară sau toamnă. Cât de multă deschidere este posibilă, fără ca situația să scape din nou de sub control? Oamenii de știință și politicienii din întreaga lume se luptă în prezent cu această întrebare.
Articolul integral AICI
Al Treilea Val Mutanții Covid