„Un progres istoric”, s-a declarat entuziasmat Kris Hayashi, directorul executiv al Centrului Juridic din California pentru pesoane transsexuale (sau transgederi, cum li se mai spun în mod corect politic).

Pe 10 iunie 2016, pentru prima dată în Statele Unite, un judecător din Oregon i-a acordat unei persoane dreptul de a nu se identifica administrativ cu genul feminin sau masculin  și, prin urmare, să se declare neutră sau non-binară.

După verdict, Jamie Shupe a declarat pentru New York Times:

„Mă simt total eliberat(ă) de limitele de a fi bărbat sau femeie.”

Shupe, fost sergent în armata americană, s-a născut cu un aparat genital masculin, dar susține că s-a identificat de mic cu genul feminin, în ciuda opoziției mamei sale.


Aici se cuvine o paranteză: lumea occidentală a înlocuit de câțiva ani „sexul” cu „genul” pentru a identifica o persoană. Corectitudinea politică susține că, indiferent de sexul anatomic cu care se naște o persoană, mai important este „genul” cu care se identifică. Iar genul nu are nici o legătură cu datele morfologice, ci cu factori exteriori de influență, precum mediul social, educația, familia etc.

Spre deosebire de sex, care se poate modifica exclusiv chirurgical, genul se poate modifica ori de câte ori apar schimbări în factorii exteriori ai unei persoane. Aceasta își poate schimba genul de mai multe ori în viață, susține aceeași teorie a corectitudinii politice.

Shupe afirmă că a trăit „cu frica în suflet” pe toată durata armatei, deoarece, în acea perioadă, prezența homosexualilor nu era recunoscută în armata americană. Acum, Pentagonul are politici speciale de a încuraja ascensiunea homosexualilor în ierarhiile militare.

Abia în 2013, când a împlinit 49 de ani și s-a retras din armată, Jamie Shupe a decis „să trăiască autentic ca o femeie, așa cum am fost în realitate, atâția ani”.

El / ea a trăit la Pittsburgh vreme de un an, a urmat un tratament cu hormoni și și-a schimbat numele, toate cu ajutorul Transgender Legal Defense and Education Fund.

Însă nici aici Shupe nu și-a găsit liniștea. Susține că orașul nu este unul prietenos cu transgenderii.

„Vecinii strigau la mine că port haine de femeie.”

Drept care se mută la Portland, în 2014, oraș celebru pentru toleranța sa față de homosexuali, unde se hotărăște că nu este nici femeie, așa că îmbrățișează identitatea non-binară.

Te-ar putea interesa și: