Al Treilea Reich: misterul dispariției Fuhrerului

Al Treilea Reich: misterul dispariției Fuhrerului

Al Treilea Reich: misterul dispariției Fuhrerului. Se mai poate susține astăzi teza oficială a morții lui Hitler pe 30 aprilie 1945?

Al Treilea Reich: misterul dispariției Fuhrerului. Se mai poate susține astăzi teza oficială a morții lui Hitler pe 30 aprilie 1945?

Al Treilea Reich este o noțiune istoriografică menită să definească perioada dintre finalul Republicii de la Weimar, 1933 și finalul celui de Al Doilea Război Mondial, din 1945. Deși Germania nazistă a preluat această sintagmă, nici măcar originală nu era, din punct de vedere ideologic, nazist. Denumirea a fost folosită acum un secol, în 1923 de către prusianul Arthur Moeller van der Bruck (1876-1925), care și-a numit una dintre cărți, chiar așa, Das Dritte Reich. Culmea este că autorul cărții nu a simpatizat cu național-socialismul german.

Al Treilea Reich - descoperirea cadavrului lui Martin Bormann

La 28 decembrie 1972, în Germania de Est, la Berlin, s-a descoperit un cadavru ale cărui descrieri anatomo-patologice corespundeau ultimulul secretar al Reichului, Martin Bormann care s-a autodefinit succesor al lui Hitler, în ciuda faptului că ultimul lider nazist care a negociat capitularea a fost Amiralul Karl Donitz. Oficial, Martin Bormann, dat dispărut în cursul unei tentative de a trece disimulat printre liniile sovietice de avans asupra Berlinului, a fost declarat decedat la 11 aprilie 1973. Dar oare ce s-a întâmplat cu Hitler?

Al Treilea Reich și câțiva piloți de legendă

Despre Adolf Hitler, oficial, s-a declarat că ar fi murit alături de soția sa Eva Braun la 30 aprilie 1945, la 10 zile după ce împlinise 56 de ani. Ora morții a fost ora 15.30. Evident, graba cu care sovieticii i-ar fi dat foc în afara bunkerului, cadavrului său și al unei femei care ar fi trebuit să fie Eva Braun, într-un crater provocat de explozia unui obuz a născut suspiciuni și a lansat ideea că Hitler n-ar fi murit atunci. Unii au mers până acolo încât au spus că mitul supraviețuirii lui Hitler ar fi fost lansat de Stalin, ca să arate necesitatea luptei contra nazismului și după tranșarea păcii.

Evident, nu mai poate azi sta în picioare acest fapt. Asta pentru că despre Hitler în viață, s-au scris atâtea cărți documentate iar serviciile americane au anchetat ani de zile orice informație referitoare la Hitler.

Hanna Reisch, prinsă de americani

Personal, eu cred că Hitler ar fi putut fi transportat în siguranță fie de către Hanna Reitsch (1912-1979), regina aviației germane sau chiar de către ultimul pilot al lui Hitler, Iohannes Hans Baur (1897-1993). Despre acesta din urmă se știe că a fost rănit în mai 1945, iar în timp ce era prizonier sovietic la Poznan, la 10 iunie, și-a pierdut un picior, din cauza rănii în timpul încercării de a fugi spre Aliații Occidentali. El a fost prizonier 10 ani în URSS până în 1955 și doi ani în Franța până în 1957. A trăit apoi în Bavaria încă 36 de ani.

Hanna Reisch a zburat din Berlin în noaptea de 29 aprilie 1945 pe sub nasul Armatei a 3-a Speciale Sovietice. Prinsă în mai 1945, de americani, ea a stat închisă 18 luni, apoi eliberată. În anii 50, a început să lucreze la Darmstadtt ca pilot de încercare. La interogatorii spusese că ea a regretat ziua că nu a putut muri în  bunker alături de Hitler.

Al Treilea Reich și anul 1971

FBI și CIA au anchetat orice pistă legată de supraviețuirea în America de Sud a lui Hitler până la începutul anilor 60, când dosarul a fost închis, ajungându-se la concluzia că a fost vorba de propaganda sovietică pentru a ține activă flacăra nazistă printre fanii lui Hitler. Totuși, un jurnalist argentinian, Abel Basti nu s-a lăsat. A făcut zeci de interviuri, în Argentina, Paraguay. El a susținut în cartea sa, care în 2023, a apărut în românește la Editura Evenimentul și Capital, faptul că 41 de oameni au avut acces la cripta unde se crede că în 1971, Hitler a fost îngropat.  Informația morții lui Hitler în vara anului 1971 ar proveni de la un militar brazilian, prezent în anchetele FBI care ar fi fost unul „dintre cei aleși” să vadă cripta.

Așadar, moartea lui Hitler, după toate probabilitățile a avut loc la 18 ani după cea a lui Stalin și la 6 ani după cea a lui Churchill, doi dintre rivalii săi în cel de Al Doilea Război Mondial.