Al treilea portavion al Chinei. Xi Jinping mută decisiv. Tensiuni explozive în Asia
- Tudor Borcea
- 19 ianuarie 2021, 18:22
80.000 de tone și propulsie nucleară
Comparativ cu Liaoning și Shandong, primele două portavioane ale marinei chineze, Type 003 va avea o configurație CATOBAR (Catapult Assisted Take-Off But). Precum și propulsie nucleară.
Cu un deplasament estimat la 80.000 de tone, acesta ar fi echipat cu catapulte electromagnetice. Care permit mai multă flexibilitate în operațiunile aeriene în comparație cu cele cu abur. Dar, evident, Ministerul Apărării din China păstrează la secret caracteristicile acestei viitoare nave.
În privința catapultelor electromagnetice, nu este exclus să apară probleme pentru specialiștii chinezi. Cum au întâmpinat omologii lor americani în cazul portavionului USS Gerald Ford. O navă care inaugurează o nouă clasă de portavioane ale SUA.
Liaoning, primul portavion al Chinei. A fost conceput în epoca URSS și cumpărat de la ucraineni. A a intrat în serviciu în 2012. Shandong, primul portavion „made in China”, a fost dezvăluit în 2019 și a fost staționat în Marea Chinei de Sud.
Luna trecută, s-a raportat că Shandong a traversat strâmtoarea Taiwan. La o zi după trecerea navelor americane, în timp ce desfășurau exerciții de navigație „de rutină” în această zonă tensionată.
2,6 milioane de militari, la ordinul lui Xi Jinping
La 6 ianuarie, președintele Chinei, Xi Jinping, a ordonat armatei să fie pregătită pentru război „în orice clipă”. CCTV a afirmat că aproximativ două milioane de soldați ai PLA „au trecut la acțiune” în urma ordinului.
De atunci, imagini arată forțele chineze efectuează exerciții de invazie lângă Taiwan. Potrivit lui Song Zhongping, China se confruntă cu un mare risc de război, implicat de ordinul lui XI.
Recent, președintele taiwanez, Tsai Ing-wen, a cerut Chinei să „promoveze un dialog constructiv” și să dezamorseze tensiunile din Marea Chinei de Sud.
China consideră Taiwan ca o provincie separatistă și critică țările occidentale care susțin Taipeiul.
Armata Populară de Eliberare (PLA) a Chinei numără 2,6 milioane de oameni.
Forțele Aeriene ale Chinei numără în total 3.210 de aeronave. Forțele Navale dispun de două portavioane, 36 de distrugătoare, 74 de submarine, și alte nave.
Forțele Terestre dispun de 3.500 de tancuri, 33.000 de vehicule blindate, 2.650 de lansatoare de rachete.
Foto: Opex 360