Miroase a praf de pușcă în strâmtoarea Taiwan: China respinge ramura de măslin

Miroase a praf de pușcă în strâmtoarea Taiwan: China respinge ramura de măslin

În mesajul său de Anul Nou, Tsai Ing-wen, președinta Taiwanului, s-a referit la tensiunile cu China, afirmând că țara sa dorește o ameliorare a relaților bilaterale.

Declarația are loc pe fondul creșterii în ultimul an a tensiunilor dintre cele două țări. Avioane chineze au fost reperate în repetate rânduri în zona de identificare aeriană a Taiwanului.

Oficialii chinezi au numit Taiwanul „parte inseparabilă a teritoriului chinez”, în ciuda faptului că Taipei își susține independența.

Pe 1 ianuarie, președinta Tsai a declarat:

„Din punct de vedere strategic mondial, Taiwanul este mai important ca niciodată. Stabilizarea relațiilor și a situației din strâmtoarea Taiwan nu mai este doar o problemă a celor două părți. Este o preocupare pentru întreaga regiune India-Pacific și a a intrat în centrul atenției internaționale.”

Și lidera de la Taipei, citată de Express, a adăugat:

„În cursul ultimului an, de partea cealaltă a strâmtorii, avioane militare și nave de război au fost active în jurul Taiwanului. Țin să afirm că, abordând relația dintre cele două părți ale strâmtorii, noi ne vom respecta principiile și nu vom acționa de o manieră precipitată.”

„Dispuși la un dialog constructiv”

Și Tsai a conchis:

„Suntem dispuși să facilităm un dialog constructiv în cadrul principiilor de egalitate și demnitate, câtă vreme autoritățile de la Beijing doresc cu sinceritate să rezolve diferendul și să îmbunătățească relațiile între cele două părți ale strâmtorii.”

Totuși, Biroul chinez pentru Afacerile Taiwaneze a replicat tăios, criticând Partidul Democratic Progresist din Taiwan (de guvernământ) pentru că „dorește independența”.

Biroul a susținut că PDP a „creat în mod deliberat o situație de confruntare în strâmtoarea Taiwan” și a adăugat: „Somăm autoritățile PDP să înceteze cu aceste trucuri ieftine menite să înșele poporul”, potrivit Reuters.

Biden ar putea închide ochii la invazia Taiwanului

China a criticat dur nu doar orice eforturi ale Taiwanului de a-și consolida independența, ci și relațiile foarte strânse dintre Taipei și Washington, în timpul administrației Trump, mai cu seamă în ultimul an.

Cu mai multe ocazii, în 2020, oficiali americani au vizitat Taiwanul, inclusiv secretarul pentru Sănătate și Afaceri Sociale, Alex Azar.

De asemenea, Donald Trump a semnat mai multe contracte pentru livrarea către Taiwan a unor arme defensive ultramoderne, pentru a face față unei eventuale tentative de invazie a Chinei, pe fondul temerilor că o administrație Biden se va dovedi mult mai concesivă față de o astfel de acțiune.

Ne puteți urmări și pe Google News