Editura Evenimentul si Capital

Șase transplanturi pulmonare la Spitalul Sfânta Maria din Capitală

18-12/04-05-narcis-copca-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 6665 Vizualizari

Echipa medicală de la Spitalul Sfânta Maria din București, condusă de Dr. Narcis Copcă, a realizat șase transplanturi pulmonare reușite până acum: patru în 2018 și două anul acesta.

„Bravo, colegi! Vlad Vasile Voiculescu, cel care a interzis transplantul în țară doarme liniștit?! Trebuie să răspundă. Au murit oameni! ”, este mesajul transmis de Dr. Monica Pop, noul membru al Consiliului Științific al Agenției Naționale de Transplant.

Ultimele trei luni au însemnat un reviriment al transplantului de organe în România, ceea ce a dus la şansa unor pacienţi români de a trăi datorită organelor donate. Anul trecut, numărul de donatori a scăzut dramatic, criza de încredere în sistem marcând „un mare pas înapoi" şi determinând pierderea unor pacienţi care aşteptau o şansă la viaţă.

„Reorganizarea Agenţiei Naţionale de Transplant cu scopul de a transparentiza şi eficientiza procedurile de transplant începe să dea rezultate. Faptul că în ultima perioadă au fost efectuate mai multe prelevări pentru transplant este un semn ca suntem pe drumul cel bun. În 2019, dintr-un număr de 76 de declarări de moarte cerebrală avem 31 de donatori reali, şi, dacă în ianuarie - februarie am avut doar 4 donatori, iată că din martie avem deja un număr de 27 de donatori. O creştere spectaculoasă în contextul în care am înregistrat un regres în anii anteriori", potrivit Dr. Tiberius-Marius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Până la 31 mai 2019, în România s-au înregistrat 31 de donatori pentru intervenţii de prelevare multiorgan. La nivel naţional au fost identificate 76 declarări de moarte cerebrală, în 17 cazuri familia a refuzat donarea, în celelalte 26 de cazuri, alte cauze medicale nu au permis prelevarea.

„S-au efectuat 21 de transplanturi de ficat de la donatori decedaţi şi 4 intervenţii de ficat de la donatori în viaţă, 53 de pacienţi au beneficiat de transplant de rinichi, 26 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienţi în viaţă. S-au realizat, de asemenea, în primele 6 luni două transplanturi de cord şi două de plămân şi au fost exportate doua grefe cardiace şi cinci grefe pulmonare către Eurotransplant. Totuşi, încă sunt sute de pacienţi înregistraţi pe listele de aşteptare ale ANT care aşteaptă un telefon salvator”, spune chirurgul Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant.

SOCANT! IUBITA unui jucator, BATUTA pe stadion! Primele IMAGINI

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI