Doi dintre cei mai importanţi lideri spirituali ai reţelei Al-Qaida au declarat pentru The Guardian că grupul terorist nu mai este o organizaţie funcţională după ce a fost ruptă în bucăţi de Statul Islamic. Al-Qaida în Orientul Mijlociu nu mai dispune nici de recruţi şi nici de bani după ce a pierdut teritoriu şi prestigiu în faţa fostei sale divizii din subordine.
Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, este deconectat practic de comandanţii săi şi menţine organizaţia pe linia de plutire numai datorită loialităţii personale a subordonaţilor săi, au declarat într-un amplu interviu pentru publicaţia britanică Abu Qatada, un predicator iordanian, care a stat la Londra înainte de a fi deportat în 2013 în Iordania, şi Abu Muhammad al-Maqdisi, considerat ca fiind cel mai influent cărturar jihadist în viaţă, relatează Agerpres.
Al-Qaida în Orientul Mijlociu nu mai dispune nici de recruţi şi nici de bani după ce a pierdut teritoriu şi prestigiu în faţa fostei sale divizii din subordine.
“El (al-Zawahiri) operează pe bază exclusiv de loialitate. Nu mai există nicio structură organizaţională. Există doar canale de comunicare şi loialitate”, afirmă Maqdisi, pentru care liderul reţelei Al-Qaida (63 de ani) este un prieten apropiat.
Qatada, născut Omar Mahmoud Othman şi descris de către guvernul britanic drept o 'persoană cu adevărat periculoasă', spune, de asemenea, că al-Zawahiri este 'izolat' şi recunoaşte că Statul Islamic a câştigat în ceea ce priveşte propaganda şi războiul terestru asupra Al-Qaida.
Qatada afirmă că membrii Statului Islamic sunt extremişti, iar gruparea - un 'cancer' în creştere în cadrul mişcării jihadiste ca urmare a asaltului asupra Al-Qaida în ultimii doi ani. 'Statul Islamic nu respectă pe nimeni', remarcă el.
Statul Islamic a fost ramură a Al-Qaida chiar în inima Orientului Mijlociu până când grupul a fost excomunicat din cadrul reţelei în 2014 după ce nu a ascultat de comenzile date de al-Zawahiri şi a început un război intestin cu alţi jihadişti în Siria, soldat cu mii de morţi de ambele părţi. Astăzi, această luptă continuă şi se extinde în întreaga Eurasie şi în Marea Mediterană.
Odată cu proclamarea aşa-numitului Stat Islamic cu un an în urmă, ISIS continuă să-şi creeze o reţea globală de filiale şi sucursale care se întind de acum din Afganistan până în vestul Africii şi concurează cu Al-Qaida ca dimensiune.
Liderii Statului Islamic, care au catalogat Al-Qaida drept o "entitate naufragiată" în publicaţia lor Dabiq, au declarat că nu vor tolera nicio altă grupare jihadistă în teritoriul unde ei operează.
Săptămâna trecută, combatanţi ai Statului Islamic au decapitat 10 talibani şi, miercuri, Al-Qaida din Libia a ameninţat Statul Islamic cu represalii pentru moartea unuia dintre liderii săi.
Dar SUA nu se grăbesc să înţeleagă implicaţiile declinului Al-Qaida şi posibilul colaps în pofida studiului amplu asupra Statului Islamic, potrivit unor surse din cadrul comunităţii de informaţii. “Există un cadru de oameni atât de strâns legaţi de brandul Al-Qaida în comunitatea de informaţii, încât cred că nu văd nimic altceva ce se întâmplă în afara organizaţiei”, spune Derek Harvey, un fost analist care a prezis cât de rezistentă va fi insurgenţa din Irak.