AL JAZEERA: Se îndreaptă SUA către primele linii de apărare europeană?
- Ioan Bujor
- 19 februarie 2020, 00:50
Exerciţiul Defender Europe, condus de SUA, implică 20.000 de militari americani, mai mult decât cei ai tuturor aliaţilor lor din NATO laolaltă
Spre deosebire de redistribuirea continuă a forţelor lor în Orientul Mijlociu, Statele Unite par a se ridica în fruntea apărării europene. Exerciţiul anual Defender Europe, condus de SUA, care durează luni de zile, din februarie până în iulie, va implica 20.000 de militari americani - mai mult decât cei ai tuturor aliaţilor lor din NATO împreună şi mai mult decât în orice alt moment din ultimul sfert de secol. "Obiectivul general al evenimentului este de a demonstra capacitatea SUA de a ridica şi muta o forţă de dimensiunea unei divizii pe distanţe lungi", a declarat Tod D. Wolters, Comandantul Suprem Aliat al NATO în Europa, la începutul acestei luni. "Planificarea în sine este o descurajare", a spus el. Defender Europe va implica exerciţii ale forţelor terestre, marinei şi forţelor aeriene în opt ţări europene, întinzându-se până la graniţa estică a Uniunii Europene cu Rusia. Deşi oficialii americani nu spun că este concepută pentru a contracara o ameninţare rusească, demonstrarea capacităţii forţelor SUA vine după ani de întăriri parţiale ale flancului estic al NATO, în urma anexării Crimeeei de către Rusia, în martie 2014.
În cadrul summitului NATO din 2016 de la Varşovia, aliaţii au convenit să desfăşoare patru batalioane multinaţionale în ţările cu risc de invazie rusească. Numite Enhanced Forward Presence, forţele sunt staţionate în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. În septembrie anul trecut, România a anunţat că va cheltui 2,5 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari) pentru a reconstrui baza aeriană Mihail Kogălniceanu, pentru a adăposti între 8.000 şi 10.000 de trupe, avioane F-16, capacităţi de alimentare a aeronavelor şi alte active. De la anexarea Crimeei, această bază a funcţionat ca bază a SUA în străinătate, lansând patrule aeriene peste Marea Neagră. Luna următoare, secretarul de stat american Mike Pompeo a semnat un pact de apărare consolidat cu Grecia. Una dintre prevederi este că forţele americane urmează să construiască o nouă bază navală şi a forţelor aeriene la Alexandroupoli, în nord-estul Greciei, care va aproviziona aliaţii NATO Bulgaria şi România. Această rută ocoleşte Bosforul, controlat de Turcia, ceea ce sugerează că SUA caută rute alternative. Grecia este beneficiarul relaţiei americane în deteriorare cu Turcia, a cărei fiabilitate ca aliat a început să fie pusă sub semnul întrebării de mulţi diplomaţi, congresmeni şi lideri militari americani.
Cei doi nu sunt în dezacord numai asupra utilizării miliţiilor kurde în primele linii ale războiului împotriva grupului ISIS din Siria, dar SUA consideră achiziţionarea de către Turcia a sistemului de rachete sol-aer rusesc S-400 ca pe o încălcare a regulilor alianţei. "Odată un aliat democratic de încredere, Ankara este din ce în ce mai mult o autocraţie pro-rusă, cu ambiţii pentru o influenţă regională mai mare şi, probabil, chiar dominanţă", au scris recent fostul ambasador american în Turcia, Eric Edelman, şi generalul Charles "Chuck" Wald, într-un articol comun care îndemna la acordarea unui rol mai important Greciei în desfăşurările regionale ale SUA. "Avem teatre mult mai apropiate [decât alţi membri ai UE] de Orientul Mijlociu, care este evident un punct fierbinte, dar înseamnă că [SUA] pot retrage activele din respectivele zonele şi le pot păstra în regim de aşteptare, dacă şi când lucrurile permit asta", a declarat Efthymios Tsiliopoulos, analist la Defence-point.gr, pentru Al Jazeera. "Ele trebuie să fie încă în zonă, în regiune, astfel încât să poată fi uşor de desfăşurat".
SUA urmăresc, de asemenea, Rusia prin energie. În acest an, Grecia va importa mai mult de 60 de livrări de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA. O parte din această capacitate este destinată Balcanilor, unde SUA speră să spargă un monopol tradiţional rusesc. Grecia este singura ţară din sud-estul Europei cu un terminal GNL, iar alte două sunt planificate. Construieşte acum o nouă conductă pentru a transporta 5 miliarde de metri cubi de GNL în Bulgaria şi nu numai. Croaţia va fi în cele din urmă celălalt punct principal de intrare al SUA, cu trei terminale GNL în construcţie. Alte trei sunt construite în Polonia, care a refuzat ferm orice gazoduct rusesc.
Traducerea: Cristina Zaharia - RADOR