AKH Viena face din nou transplant pulmonar pentru români!
- Dana Lascu
- 13 iunie 2017, 14:12
Florian Bodog, ministrul Sănătății, a căzut la pace cu AKH Viena și Eurotransplant, așa că zece bolnavi români care au nevoie vitală de transplant de plămâni vor fi operați la celebra clinică austriacă.
„Am fost la Viena și m-am întâlnit la Ambasada României cu profesorul Walter Klepetko, șeful Clinii de transplant pulmonar de la AKH Viena dar și cu oficiali ai Eurotransplat. Da, de ceva timp s-a reluat programul de transplant pentru români. Avem o înțelegere parafată și, în decurs de un an, 10 pacienți români vor fi operați la clinica din Viena”, a confirmat, pentru EVZ, dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății.
Anul acesta, la celebra clinică austriacă, a fost operat un singur pacient, pe 8 martie, iar alți doi pacienți, care au fost transplantați în anii anteriori, sunt sub supraveghere medicală din cauza unor probleme de sănătate.
Următorii bolnavi români care vor ajunge acolo trebuie întâi reevaluați medical, pentru că medicii vienezi țin ca toate analizele să fie făcute în clinica lor. Practic, primul pacient din acest lot de 10 este programat pentru reevaluare pe 25 iulie. Este vorba de o femeie din Vâlcea, care așteaptă de ani de zile să primească plămâni noi, iar statul român i-a alocat deja banii pentru intervenție.
Ce se va întâmpla după, rămâne de văzut, dat fiind faptul că, deocamdată, deși Guvernul a deschis Programul național de transplant pulmonar, acest tip de intervenție nu poate fi făcut nicăieri în țară. O singură unitate spitalicească este acreditată pentru transplant pulmonar – Spitalul Sf.Maria din București – dar în urma scandalului de anul trecut, nicio astfel de procedură nu a fost realizată. Potrivit site-ului ANT, pe lista de așteptare a Spitalului Sf. Maria se află 3 pacienți, un al patrulea decedând.
Potrivit Agenției Naționale de Transplant (ANT), în România sunt 44 de unități acreditate pentru activitatea de PRELEVARE de organe, țesuturi și celule. Acreditările sunt valabile cinci ani. Două dintre ele, însă, își vor înceta activitatea din 8 iulie anul curent. Este vorba de ATI-ul de la Spitalul Județean de Urgență TULCEA și de cel de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești.
În România se poate face transplant: cardiac, embriotransfer, de celule stem hematopoietice, de cornee, hepatic, os-tendon și renal. Până acum au fost realizate 3.538 de proceduri de transplant, cele mai multe – 3.274 – de celule reproductive – embriotransfer. Urmează transplantul hepatic, cu 1.446 de proceduri realizate. Din totalul de 3.538 de transplantați, 403 de pacienți au decedat, cei mai mulți (210) în urma transplantului hepatic, se arată pe site-ul ANT.