Ajutorul de şomaj, puntea dintre şcoală şi primul job

Ajutorul de şomaj, puntea dintre şcoală şi primul job

Tinerii care au împlinit 16 ani şi au absolvit o formă de învăţământ beneficiază de ajutor de şomaj de la stat, în cuantum de 225 de lei pe lună, timp de jumătate de an.

Tinerii de peste 16 ani care au absolvit o formă de învăţământ şi nu reuşesc să-şi găsească un job, mai ales în această perioadă de criză, pot primi de la stat un ajutor de şomaj de 225 de lei pe lună, pentru o perioadă de şase luni. Pentru asta ei trebuie doar să se înregistreze la agenţia de ocupare a forţei de muncă pe raza căreia locuiesc, în maximum 60 de zile de la data absolvirii.

Pe lângă ajutorul în bani, tinerii vor beneficia şi de servicii gratuite de informare, consiliere şi orientare profesională, susţin specialiştii Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Aceştia avertizează însă că "indemnizaţia de şomaj nu poate fi solicitată mai târziu de un an de la data absolvirii şi se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită".

Salariu şi ajutor de şomaj

Statul îi sprijină pe absolvenţi şi după ce reuşesc să-şi găsească un loc de muncă. Cei care semnează un contract de muncă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, cu program normal de lucru, vor primi o primă de angajare în valoare de 425 lei. În plus, pot încasa şi ajutorul de şomaj, până la finele celor şase luni.

Mai mult, patronii care angajează absolvenţi pe durată nedeterminată sunt scutiţi, pentru un an, de plata contribuţiei la asigurările de şomaj şi primesc lunar, pentru fiecare absolvent, între 600 şi 900 de lei, în funcţie de studiile tinerilor, ca o con tribuţie a statului la plata salariilor.

Ne puteți urmări și pe Google News