Ajutor pentru fermierii din Republica Moldova. Creditul Agricol de Urgență, colac de salvare

Ajutor pentru fermierii din Republica Moldova. Creditul Agricol de Urgență, colac de salvare Sursa foto: Dreamstime.com

Programul Creditul Agricol de Urgență, din Republica Moldova, continuă și reprezintă un sprijin pentru agricultori.

În perioada 1 martie-24 mai 2024, după cum au anunțat reprezentanții Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului au fost recepționate 276 de solicitări pentru Creditul Agricol de Urgență. Dintre acestea, 274 au fost aprobate, iar altele 2 sunt în proces de analiză. Cei mai mulți solicitanți sunt din raioanele Cantemir și Edineț.

Credit agricol pentru fermierii din Republica Moldova

Potrivit ministerului Agriculturii, instrumentul financiar este conceput pentru agricultorii micro și mici care cresc cereale. Astfel, agricultorii pot obține credite cu o valoare maximă de 500.000 lei, fiind garantate de stat în proporție de 90%. Instrumentul poate fi accesat inclusiv de către cei a căror credite sunt plasate în categoria substandard, conform prevederilor BNM.

Pentru a beneficia de acest credit, agricultorii trebuie să se adreseze băncilor comerciale, până pe 31 mai 2024. Solicitările agricultorilor sunt evaluate conform procedurilor individuale ale băncii. Solicitarea garanției de stat se realizează, la fel, prin intermediul băncilor, după cum anunță TVR Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest an, sunt mari probleme pentru agricultura din Basarabia, din cauza lipsei precipitațiilor. Fermierii își văd culturile compromise și nu știu pe unde să scoată cămașa într-un an foarte rău pentru ei.

Următoarele două săptămâni sunt decisive și ceva s-ar mai putea salva dacă ar ploua, spun agricultorii. Ei vor să apeleze la autorități și speră că vor primi ajutor. Ministerul Agriculturii a anunțat, la data de 24 mai, că se vor crea comisii speciale în raioane pentru evaluarea pagubelor provocate de secetă.

Mari probleme în Basarabia. Agricultorii, grav afectați de secetă

Din cauza deficitului de umezeală în sol, seceta afectează toate culturile. Agricultorii se plâng că cel mai afectat în această perioadă este grâul. Lanurile cu grâu sunt pârjolite, iar în două săptămâni această cultură trebuie recoltată.

„De când lucrez, și lucrez în gospodărie sătească de 44 de ani, așa ceva nu am întâlnit. La sfârșit de mai ca grâul peste o săptămână să trebuiască să-l strângem”, spune un agricultor.