Scandalul roșiilor chimizate ia amploare. Un senator de Buzău cere intervenția urgentă a Ministerului Agriculturii

Scandalul roșiilor chimizate ia amploare. Un senator de Buzău cere intervenția urgentă a Ministerului Agriculturii Roșii cherry. Sursa foto: Pixabay

Mai multe persoane din Ilfov și Buzău au ajuns în atenția procurorilor, după ce au vândut substanțe chimice care forțează roșiile și alte legume să ajungă la maturitate într-un timp foarte scurt. Utilizarea unor astfel de substanțe este interzisă la nivelul Uniunii Europene.

Senatorul PNL, Vlad Pufu a solicitat organelor abilitate de la Ministerul Agriculturii și de la Agenția Națională de Sănătate Veterinară și Siguranța Alimentelor să se implice de urgență pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate, la cele două ferme din Buzău.

Parlamentatul mai susține că în zona județului, unde a fost ales, există foarte multe ferme de legume, unde fermierii lucrează ”onest” și care nu merită ca asupra lor să planeze suspiciuni legate de folosirea unor substanțe chimice neautorizate.

sursa foto: Vlad Pufu / facebook

”Trebuie clarificări rapide! Instituţiile responsabile trebuie să clarifice urgent problema folosirii unor substanţe toxice interzise în legumicultura din judeţ! Există la ora actuală o îngrijorare în rândul buzoienilor, după ce o anchetă a poliţiei a scos la iveală că doi legumicultori din Glodeanu Sărat ar fi folosit substanţe interzise pentru dezvoltarea mai rapidă a legumelor. Chiar dacă nu este o practică a majorităţii legumicultorilor, care muncesc onest şi cu mari cheltuieli pentru a avea producţii sănătoase şi de calitate, această situaţie scoate la iveală hibele sistemului”, a precizat senatorul Vlad Pufu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trebuie analize mai complexe

Liberalul a mai cerut ca legumele și fructele care ajung pe mesele românilor să fie analizate, în eșantioane mult mai mari.

De asemenea, laboratoarele ANSVA ar trebui să lucreze mai repede și să emită puncte de vedere autorizate, în funcție de care urmează să se aprobe consumul alimentelor respective.

”Mai mult, analizele se fac doar la Bucureşti, iar obţinerea rezultatelor este un proces de durată. Iar pentru că probele sunt adunate de la produse aflate deja la vânzare, până sunt gata analizele legumele sunt demult consumate. E nevoie de o intervenţie fermă a celor care răspund de sănătatea consumatorilor, care să transmită dacă populaţia are sau nu motive de îngrijorare. Un caz, sper, izolat, nu trebuie să schimbe caracteristicile de consum. Oamenii trebuie să ştie dacă există vreun pericol pentru sănătatea lor!”, conchide Vlad Pufu.

Prinși în flagrant

Mai mulți bărbați din Buzău și Ilfov au fost prinși în flagrant în timp ce comercializau 350 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, unele expirate, care forțează legumele, în special roșiile să se coacă mult mai repede.