Evenimentul Zilei > International > Ajutoarele americane pentru firmele mici, în buzunarele Chinei
Ajutoarele americane pentru firmele mici, în buzunarele Chinei

Ajutoarele americane pentru firmele mici, în buzunarele Chinei

Sute de milioane de dolari în împrumuturi acordate în cadrul Programului de asistență pentru IMM-uri din SUA au fost plătite companiilor deținute de grupuri chineze importante.

Ceea ce a pus executivul american într-o poziție delicată: pe de o parte, Casa Albă face totul pentru a izola gigantul electronic Huawei, acuzat că lucrează pentru armata chineză, iar pe de altă parte Statele Unite avansează milioane de dolari către sucursalele americane ale entităților pe care Departamentul de Apărare le consideră subordonate PLA.

Cele mai mari împrumuturi avansate de Horizon Advisory – între 5 milioane și 10 milioane de dolari – au fost acordate companiilor care operează în sectoarele farmaceutice, electrice și IT.

„Statele Unite au finanțat indirect, în fiecare dintre aceste cazuri, conglomerate pe care administrația Trump le acuză în mod regulat de furt de proprietate intelectuală”, notează New York Times.

Imaginea prezentată de acest studiu dă impresia că programul de asistență pentru IMM-uri „slăbește, prin lipsa controlului riguros al împrumuturilor acordate, una dintre prioritățile politice ale lui Donald Trump: încetinirea eforturilor chineze pentru a atinge nivelul tehnologic din Statele Unite ”, subliniază Project of Government Oversight, un ONG american care luptă împotriva corupției și fraudei în administrația americană.

Washingtonul este conștient de limitele actuale ale PPP. În special, senatorii republicani și-au propus să excludă IMM-urile americane deținute de grupuri chineze din acest program.

Dar asta ar însemna o condamnare potențială a sute de locuri de muncă în Statele Unite. Nu este sigur că acesta este un risc pe care Donald Trump va fi de acord să și-l asume cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale.

 

 

 

 

 

 

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: