Aici NU vei putea atinge nimic: Vizite de probă în PEŞTERA PEŞTERILOR. Ai intra în ea? / VIDEO
- Roxana Roseti
- 28 februarie 2014, 11:24
A fost închisă din cauza degradării. După 12 ani va fi iarăşi vizitată. Însă nu oricum.
Ministerul spaniol al Culturii a reluat vizitele de probă în peştera de la Altamira, din localitatea Santillana del Mar, aflată în comunitatea autonomă spaniolă Cantabria. Obiectivul vizează „analiza impactului prezenţei oamenilor asupra nivelului de conservare a peşterii”, după cum au declarat oficialii.
Diferite obiecte
Vizitele turistice regulate înăuntrul peşterii de la Altamira, considerată “Capela Sixtină” a artei rupestre paleolitice şi supranumită, printre altele, Peştera Peşterilor, au fost suspendate în septembrie 2002. După ce s-a observat că în interior apăruseră microorganisme care deteriorau picturile.
În 2009, cercetătorii au dezvăluit că peştera Altamira a fost locuită cu 22.000 de ani în urmă, mai mult decît se considera anterior. Ea a fost descoperită în 1868 de un vânător, care l-a anunţat pe specialistul Marcelino Sanz de Sautuola. Acesta a cercetat peştera pentru prima oară în 1879 şi a descoperit diferite obiecte, precum şi primele urme ale artei rupestre paleolitice. El arăta atunci că picturile aparţin epocii respective, însă oamenii de ştiinţă din acele vremuri nu l-au luat în serios.
Nu le va fi permisă
Până în luna august, pe durata vizitelor de probă, în peşteră vor intra 192 de persoane. Cercetătorii au stabilit şi protocolul pentru accesul în peşteră: vizita va dura 37 de minute, iar în fiecare loc al itinerariului, vizitatorii vor rămîne o anumită perioadă de timp. Vizitatorii vor intra în grotă cu salopete, şepci, măşti pentru faţă, precum şi încălţăminte specială. Nu vor putea atinge nimic din peşteră şi nici nu le va fi permisă fotografierea sau filmarea.
Pe durata vizitei, cercetătorii vor controla temperatura aerului şi a rocilor, umiditatea relativă a aerului, contaminarea la nivel microbiologic, nivelul apei infiltrate, al radonului (gaz radioactiv) şi al bioxidului de carbon. Redeschiderea peşterii de la Altamira a fost anunţată din luna ianuarie. Autorităţile locale au decis redeschiderea provizorie a grotei în care s-au documentat adevărate cicluri artistice ale preistoriei, cu admiterea a cinci vizitatori pe săptămînă, pentru a putea analiza astfel impactul prezenţei oamenilor înainte de deschiderea definitivă.
În 1917, peştera de la Altamira a fost deschisă vizitatorilor, iar în 1924 este declarată monument naţional, devenind apoi şi unul dintre cele mai vizitate locuri din Spania. Peştera a fost aclimatizată pentru vizite şi înăuntru a fost ridicat un zid de protecţie pentru sala în care sunt pictaţi faimoşii bizoni coloraţi. În 1970 apar primele semnale de alarmă cu privire la deteriorarea picturilor din cauza transformărilor suferite în acest microclimat artificial. În 1977, peştera se închide pentru prima oară, după decenii întregi de vizite permanente: aici intraseră până atunci, în medie, 4.000 de persoane pe zi.
În patrimoniul umanităţii
În ultimele decenii ale secolului trecut, administrarea peşterii a fost asumată de Ministerul spaniol al Culturii, iar acesta a organizat şi permis ultimele excavaţii, petrecute în anii ’80. În 1982, peştera s-a deschis din nou publicului, cu limite de pînă la 40 de vizitatori pe zi, în funcţie de anotimp. În 1985, peştera de la Altamira a fost inclusă de UNESCO în patrimoniul umanităţii. În prezent, redeschiderea peşterii de la Altamira a fost anunţată din luna ianuarie. Autorităţile locale au decis redeschiderea provizorie a grotei în care s-au documentat adevărate cicluri artistice ale preistoriei, cu admiterea a cinci vizitatori pe săptămînă, pentru a putea analiza astfel impactul prezenţei oamenilor înainte de deschiderea definitivă. Până în luna august, pe durata vizitelor de probă, în peşteră vor intra 192 de persoane. Oficialii consideră că totul va fi un succes.
<iframe src="//www.youtube.com/embed/qyIfPbn0RDs" width="620" frameborder="0" height="418"></iframe>