Un editorial acid de Marc Fourny în Le Point.

Încă o victimă a Corectitudinii Politice… Bernard Pivot ar fi trebuit să se gândească de o mie de ori înainte de a scrie pe Twitter un mesaj despre Greta Thunberg, de 16 ani, faimoasa militantă care duce o cruciadă foarte mediatizată împotriva încălzirii globale.

Inspirat de recentul discurs al acesteia la ONU, unde adolescenta muștruluit statele care poluează planeta, Bernard Pivot a ironizat tăioșenia acestei „Passionaria” a climei, amintindu-și cu nostalgie reputația simpatică și plăcută a tinerelor suedeze din tinerețea sa.

„În timpul generației mele, băieții le căutau pe puștoaicele suedeze, care aveau reputația de a fi mai puțin încuiate decât puștoaicele franțuzoaice. Îmi imaginez ce mirați și ce speriați am fi fost dacă ne-am fi apropiat de o Greta Thunberg…”

Ce a spus? Și totuși nu a fost nevoie de mai mult pentru a-i scula pe militanții de toate felurile, care au găsit remarca mai mult decât deplasată față de o fată, și autistă pe deasupra.

Reacții vitriolate au izbucnit din toate părțile deodată pentru a denunța caracterul sexist al cuvintelor și pentru a lua apărarea cu ghearele și cu dinții a luptei duse de tânăra suedeză.

„Vorbiți de o minoră”, subliniază astfel Julien Bayou, purtătorul de cuvânt al grupării Europe Ecologie – Les Verts. „Șterge” (textul) îi cere militanta feministă Caroline de Haas. Și, mai rar, printre reacții, „followers” care sar în susținerea ziaristului: „Sprijin total pentru Bernard împotriva idolatrilor Miliției Gândirii față de această puștoaică manipulată în mod regretabil”.

În fața polemicii, Bernard Pivot a ținut să precizeze sensul cuvintelor sale într-un al doilea mesaj: „Am rămas cu gura căscată în fața vervei, tupeului, furiei, violenței afirmațiilor Gretei Thunberg la ONU. Ceea ce îndrăznește să facă este uluitor. Imaginați-vă uimirea, groaza noastră, dacă generația noastră de adolescenți drăguți din anii 1950 s-ar fi întâlnit cu această suedeză furibundă.”

Contactat de Libération, președintele Academiei Goncourt a amintit că el a dorit doar să explice că în vremea sa o asemenea „îndrăzneală” la o tânără fată ar fi putut „debusola” și induce „teama”. Și că nici nu poate fi discuție să scoată mesajul pe care l-a postat.

Este voie să râzi astăzi de Greta Thunberg? Lupta împotriva încălzirii climei, atât de importantă pentru toți, trebuie să ne facă să pierdem simțul umorului sau al ironiei, căci despre aceasta e vorba.

Iar dacă acestă tânără militantă, alegând să se expună politic, oricât de tânără ar fi, trebuie scutită de orice critică? Până și Yann Barthés (celebru realizator TV), săptămâna aceasta, a folosit o mie de preacuțiuni înainte de a îndrăzni să râdă de Great Intangibila, într-o glumă difuzată marți seara, care parodia intervenția sa la ONU. „Despre ea nu ai voie, e interzis”, avertiza de la bun început realizatorul, înainte de a difuza clipul. Ea are imunitate față de glume, deci nu avem dreptul… Bine, atunci numai una!”

Ceea ce nu l-a scutit pe Barthés de critici acide pentru ultrajul adus icoanei liceene.