Ai depozite în lei? CE se întâmplă cu banii tăi după BREXIT

Ai depozite în lei? CE se întâmplă cu banii tăi după BREXIT

Leul s-a depreciat imediat după anunțul că Marea Britanie a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, euro atingând nivelul de 4,56 lei pe piața interbancară, potrivit analiștilor ING Bank România.

Previziunile analiștilor pentru ceea ce va urma sunt diverse. Astfel, Unicredit anticipează că leul s-ar putea deprecia cu 5% pe fondul Brexitului, ceea ce înseamnă că euro trebuia sa ajunga la un nivel de circa 4,75 lei, nemaiatins vreodată de moneda națională.

Cu toate astea, deprecierea maximă de astăzi a fost mult mai redusă decât așteptările celor de la UniCredit, și decât așteptările altor analiști.

În zonă, cel mai puterbnic efect l-a resimțit zlotul polonez, care s-a depreciat cu 3% în raport cu euro, apoi forintul, care a scăzut cu 2%, leul și coroana cehă depreciindu-se modest. De asemenea, toate monedele Europei Centrale și de Est s-au depreciat în raport cu dolarul american (leul a pierdut chiar peste 2%, numai astăzi).

Analiștii Raiffeisen Bank spun că își vor revizui  prognozele pentru evoluțiile valutare, și că trimestrul trei al anului, iulie-septembrie, va fi marcat de volatilitate pe piața interbancară.

O presiune de depreciere pentru va veni însă și din partea creșterilor salariale și a măsurilor de relaxare fiscală ce ar putea avea loc pe fondul alegerilor din această toamnă, atrag însă atenția analiștii Unicredit.

Așadar, leul ar urma să fie supus unor presiuni de depreciere și lunile care urmează, spun analiștii.