Orice persoană interesată să afle câţi ani mai are până la ieşirea din activitate sau care este stagiul propriu de cotizare poate afla aceste informaţii online, printr-un serviciu electronic al Casei Naţionale de Pensii Publice.
Astfel, la adresa https://www.cnpp.ro/home, accesând fereastra intitulată "De ce să îmi fac cont?" şi urmând procedurile indicate, utilizatorii pot afla gratuit informaţii referitoare la propria situaţie ca viitor pensionar. Pentru aceasta este necesară completarea formularului şi a tuturor câmpurilor indicate, după care această cerere trebuie descărcată şi tipărită. Formularul conţine date personale ale individului specificate în cartea de identitate, inclusiv CNP-ul.
Solicitantul trebuie să semneze apoi cererea şi să meargă cu ea la orice Casă Teritorială de Pensii împreună cu actul de identitate, unde aceasta va fi procesată. În urma procesării, solicitantul va primi pe adresa de email indicată un cont şi o parolă de utilizator cu ajutorul cărora va putea accesa oricând informaţiile personale, dar şi pe cele ale altor persoane în baza unor procuri eliberate în acest sens.
Stagiul de cotizare, doar din 2001
Serviciul electronic al CNPP funcţionează de puţin timp, mai exact din 2013, însă, există doritori care au venit cu cererile la casele de pensii.
Potrivit Angelicăi Mihail, directorul de comunicare al CNPP, solicitanţii care deţin astfel de conturi pot afla informaţii referitoare la stagiul de cotizare doar după data de 1 aprilie 2001, când a fost introdus sistemul de raportare electronică. Totodată, pot fi aflate informaţii referitoare la data ieşirii la pensie, în funcţie de data naşterii, dar nu şi amănunte despre nivelul pensiei pe care ar urma să o primească solicitantul după ieşirea din activitate.
"Anumite documente, cum ar fi cele de încadrare în grupele de muncă, nu sunt întotdeauna în conformitate cu legea în vigoare, astfel că încadrarea se poate face eronat. Apoi, nivelul pensiei mai depinde şi de stagiul militar obligatoriu şi de studiile superioare efectuate la zi care contează şi acestea cum sunt valorificate la pensie, astfel că e nevoie de o analiză riguroasă a dosarului de pensie", a explicat directoarea de comunicare a CNPP.
Control pentru pensiile din pilonul II
Alte informaţii de mare interes pentru utilizatori, persoane active, sunt cele referitoare la pilonul II de pensii administrate privat. Deţinătorii de conturi pot afla în acest fel dacă angajatorul a depus declaraţiile şi care este nivelul contribuţiei acumulate în conturile individuale. Portalul va fi dezvoltat în curând şi pentru pensionari, astfel că aceştia vor putea descărca şi completa toate modelele de cerere pentru toate categoriile de pensii, accidente de muncă şi boli profesionale. Cei care doresc informaţii despre pensii ne pot sesiza la adresa [email protected] evz.ro

Te-ar putea interesa și: