Ai asemenea bancnote acasă? Scapă de ele cât mai repede! Avertisment de la BNR
- Iulia Moraru
- 17 aprilie 2023, 08:13
Din ce în ce mai mulți români aleg să își depună banii pe card și să renunțe la cei cash, însă există și o categorie de oameni care nu se pot adapta la tehnologie sau pur și simplu nu doresc să facă acest pas. Pentru acești oameni, Banca Națională a României (BNR) a făcut un anunț important. Acesta vizează banii pe care îi ai în casă și de care trebuie să te eliberezi de urgență.
Într-un comunicat al BNR, s-a subliniat faptul că bancnotele uzate, deteriorate, rupte sau fără putere circulatorie ar trebui eliminate din circulație. Această măsură are ca scop îmbunătățirea calității monedei în circulație, precum și creșterea eficienței sistemului bancar. În plus, eliminarea acestor bancnote poate preveni posibilele probleme cauzate de utilizarea banilor.
Unde poți înlocui bancnotele utilizate și deteriorate
Indiferent dacă este vorba despre o bancnotă uzată, ruptă sau deteriorată, oricine dorește să le schimbe poate face acest lucru la BNR, fără a plăti niciun cost suplimentar.
„Bancnotele care sunt evaluate ca improprii circulației nu pot fi recirculate. În această categorie sunt incluse bancnotele uzate, deteriorate și fără putere circulatorie”, se arată în comunicatul BNR.
În plus, nu doar la sediile BNR puteți înlocui bancnotele uzate. Unele bănci oferă și ele acest serviciu, ba chiar mai mult, dacă aveți acasă monede sau bancnote scoase din circulație, acum este momentul oportun să le schimbați.
Pentru ca schimbul să fie acceptat de către instituțiile publice, banii trebuie să conțină toate elementele de identificare, inclusiv seria și numărul tipărite pe spatele bancnotei. Dacă, spre exemplu, o bucată prea mare dintr-o bancnotă lipsește, schimbul nu va fi posibil.
Sediile BNR se află în următoarele orașe:
- București
- Cluj
- Timișoara
- Iași
- Constanța
- Dolj
Bancnotele uzate sunt împărțite în următoarele categorii de însemne monetare, conform BNR:
- Bancnotele care conțin seria și numărul tipărite pe spatele lor, reprezintă elementele de identificare ale unei bancnote.
- Bancnotele deteriorate, rupte sau tăiate, dar care păstrează caracteristicile principale ale bancnotei și elementele de identificare lizibile.
- Bancnotele pătate, decolorate, murdare sau șifonate, dar care au elementele de identificare complete.
„BNR asigură înlocuirea la cerere, fără taxe şi comisioane, a bancnotelor şi monedelor românești, emise şi neretrase din circulaţie, care s-au uzat sau au devenit necorespunzătoare circulaţiei monetare. Însemnele monetare prezentate se rambursează integral (100% din valoare), chiar dacă acestea prezintă lipsuri, în limitele legale admise, dar numai în condiţiile în care acestea se pot identifica fără rezerve. Însemnele monetare cărora le lipseşte mai mult de 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului”, potrivit comunicatului.