Agricultorii din Republica Moldova, solicitare disperată către Executivul de la Chișinău

porumb, agricultura

În Republica Moldova, agricultorii au solicitat Guvernului condus de Dorin Recean să mărească valoarea subvențiilor acordate. Este vorba despre Asociația Obștească „Forța Fermierilor”, care a cerut ca plata subvențiilor pentru fermierii micro, mici și mijlocii să aibă întâietate.

Agricultorii din Republica Moldova, solicitare pentru Executiv

Membrii care fac parte din această asociație sunt îngrijorați pentru că o mare parte din agricultori vor rămâne fără subvenții pentru cererile depuse în anul 2023 în contextul în care o mare parte din subvenții au fost deja debursate, iar ce rămâne nu ajunge pentru a acoperi suma totală pentru cererile pentru subvenționarea post-investițională.

Conform bugetului pentru anul în curs, în fondul de subvenționare sunt prevăzuți 1600 milioane lei, iar potrivit datelor publicate de AIPA pe 3 iunie, 68,44% din mijloace au fost debursate, iar diferența rămasă, de 470de milioane lei, nu acoperă suma pentru cererile depuse la subvenționarea post-investițională. Deficitul este de minimum 230 de milioane lei, precizează „Forța Fermierilor”.

Potrivit asociației, fără majorarea bugetului, sistemul de subvenționare și cel agricol poate să ajungă la colaps. Fermierii micro, mici și mijlocii sunt în pragul falimentului rezultat din evenimentele ultimilor ani (seceta, război, inflație, scumpirea de capital, etc..) și așteaptă subvențiile ca un colac de salvare pentru investițiile efectuate, după cum menționează TVR Moldova.

Agricultura eco în Basarabia, abia la început

În altă ordine de idei, fermierii din Basarabia privesc cu neîncredere agricultura făcută după normele eco. Tendința a fost adoptată în mare parte din Uniunea Europeană.

Suprafața agricolă ecologică din UE era în anul 2022 la o suprafață de 16,9 milioane de hectare, față de 15,9 milioane ha în 2021 și 14,7 milioane ha în 2020. Tendința este de creștere continuă, după cum arată date publicate recent de Eurostat. În timp ce curentul agriculturii eco a fost adoptat de tot mai mulţi fermieri de pe „Bătrânul Continent”, în România ponderea terenurilor agricole ecologice este foarte mică. Și ajunge doar la un procent de 5%.

Pe de altă parte, indicatorii fermierilor din Basarabia sunt și mai mici în momentul de față.

Datele relevă că în 2022, suprafața pentru agricultura ecologică în UE a fost echivalentă cu 10,5% din suprafața agricolă utilizată.