Agricultorii din Republica Moldova, consultanță telefonică pentru a pune mâna pe avize
- Nicolae Comănescu
- 29 decembrie 2023, 18:11
Pentru a fi ajutați în procesul de obținere a avizelor, agriculorii din Republica Moldova vor beneficia de consultanță telefonică specializată, în perioada următoare.
Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova (CCI a RM) continuă să ofere sprijin agricultorilor prin intermediul zecilor de consultații zilnice, referitor la eliberarea Avizelor de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor contractuale (Certificat de forță majoră).
CCI menționează că procedura de eliberare a avizelor urmează a fi aplicată în cadrul raporturilor contractuale comerciale în care cel puțin o parte este subiect al activității de întreprinzător.
Acest document reprezintă o recunoaștere oficială a faptului că agricultorii nu pot îndeplini, temporar, obligațiile contractuale în raport cu creditorii.
Consultanță telefonică pentru agricultori
Credite accesibile pe termen lung pentru investiții cu Programul 373 la Maib » Pentru a fi pe deplin informați despre procedura de obținere a Avizului și pentru a beneficia de ghidare privind documentele necesare, agricultorii sunt rugați să contacteze persoana responsabilă, la numărul de telefon: 022 235268, după cum notează agrobiznes.md.
Cerealele ce vor fi importate din Republica Moldova vor fi supuse licențierii și pentru următoarele trei luni. Decizia a fost parafată, în această săptămână, de Comisia pentru Situații Excepționale.
Comisia pentru Situații Excepționale din Republica Moldova a dispus, miercuri, 27 decembrie, instituirea măsurii de licențiere a importurilor pentru unele produse cerealiere și semințe oleaginoase, în conformitate cu prevederile Legii nr.160/2011, informează serviciul de presă al Ministerului Agriculturii.
În aceste condiții, importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui (inclusiv sfărâmate) va fi permis doar în baza unei licențe, în următoarele trei luni. Cererile de eliberare a licențelor de import sunt examinate de către o comisie instituită din reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, precum și exponenții organizațiilor profesionale pe produs.
Cerealele din Republica Moldova, sub licențiere pentru perioada următoare
Măsura a fost luată pentru a stabiliza prețurile la cereale și a proteja producătorii locali. Astfel, este creată oportunitatea ca producătorii noștri să-și vândă recoltele depozitate și să obțină avantaje competitive.