Qatargate. Documente divulgate din anchetă despre Eva Kaili şi Roberta Metsola

Qatargate. Documente divulgate din anchetă despre Eva Kaili şi Roberta Metsola Sursa foto: Eva Kaili/Facebook

Qatargate. Potrivit documentelor divulgate din anchetă, Eva Kaili a încercat să o invite pe şefa Parlamentului European, Roberta Metsola, la Cupa Mondială din Qatar.

Qatargate. Documente divulgate din anchetă, şi consultate de Politico, aruncă o nouă lumină asupra activităţilor europarlamentarei Eva Kaili, suspectată de corupţie în favoarea Qatarului.

Eva Kaili i-a oferit invitaţii la Cupa Mondială 2022 preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, sugerând că soţul şi băieţii acesteia ar putea dori să vadă meciurile din tribune. Roberta Metsola nu a răspuns însă ofertei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Qatargate. Documente divulgate din anchetă despre Eva Kaili

Potrivit mesajelor WhatsApp reiese faptul că Eva Kaili i-a trimis o invitaţie Robertei Metsola pe data de 12 noiembrie 2022.

„Dragă doamnă preşedintă! Sper că sunteţi bine. Trebuie să vă transmit o invitaţie pentru Cupa Mondială, dumneavoastră sau soţul şi băieţii dumneavoastră ar putea fi interesaţi”, a scris Eva Kaili pe 12 noiembrie 2022.

Qatarul a găzduit Cupa Mondială 2022 la fotbal în perioada 20 noiembrie - 18 decembrie 2022. Nu este clar de unde a venit invitaţia pe care i-o oferea Kaili preşedintei Parlamentului European.

Eva Kaili a şters toate cele 12 mesaje ulterioare către Roberta Metsola în urma schimbului avut pe Whatsapp, cu excepţia unuia:

„Cu restul nu sunt nici eu de acord, dar cred că vor digera, dacă vom obţine vizele”. Dar nu este clar la ce se referă acest mesaj.

Ceea ce se ştie este că Qatarul a negociat un acord de liberalizare a vizelor cu UE. Iar asigurarea acestui acord a fost una dintre priorităţile principale ale statului arab la Bruxelles.

Eva Kaili, încerca din răsputeri să ajute Qatarul să îşi câştige prieteni în Occident

Era, aşadar, noiembrie 2022 şi urma să înceapă Cupa Mondială de fotbal din Qatar. Statul din Golf se confrunta cu o monitorizare intensă din întreaga lume cu privire la drepturile omului. La Bruxelles, vicepreşedinta Parlamentului European, Eva Kaili, încerca din răsputeri să ajute Qatarul să îşi câştige prieteni în Occident.

Qatargate. Judecătorul care conduce ancheta de corupție a anunțat că se retrage. Michel Claise este acuzat de conflict de interese

Qatargate. Eva Kaili. Sursa foto: Facebook

Pe 9 decembrie, ea se număra printre suspecţii arestaţi. Ulterior puşi sub acuzare în cel mai mare scandal de corupţie din UE. Kaili neagă acuzaţiile potrivit cărora ar fi făcut parte dintr-un complot. După arestare, ea a declarat poliţiei că a vrut doar să deschidă un dialog între UE şi statul din Golf.

Acordul privind liberalizarea vizelor pentru Qatar a primit undă verde în Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European chiar în decembrie 2022, dar un vot final asupra planului a fost amânat după izbucnirea scandalului.

Eva Kaili a explicat de ce a şters mesajele

Kaili a declarat poliţiei că ştergerea mesajelor sale de pe Whatsapp nu a fost altceva decât o practică obişnuită. Un purtător de cuvânt al lui Metsola a declarat că preşedinta Parlamentului nu a apucat să citească mesajele înainte ca Eva Kaili să le şteargă.

Purtătorul de cuvânt a declarat: „Preşedinta nu a acceptat niciun bilet la Cupa Mondială din Qatar. Ea este înregistrată ca fiind cea care a refuzat să călătorească la Cupa Mondială din Qatar din cauza preocupărilor legate de drepturile omului în Qatar”.

De asemenea, Kaili i-a oferit invitaţii la Cupa Mondială lui Alessandro Chiocchetti, şeful de cabinet al lui Metsola la acea vreme. Acesta a răspuns în scris la două zile după ce Kaili îi făcuse oferta şi preşedintei.

Qatarul nu a răspuns la solicitările repetate ale Politico de a comenta acuzaţiile de corupţie. Guvernul qatarez a negat anterior afirmaţiile. Pe de altă parte, Eva Kaili vrea să-şi reabiliteze numele şi a lansat o contestaţie legală împotriva anchetei.