Evenimentul Zilei > Justitie > Agitație la TVR după trimiterea în judecată a lui Cristian Zgabercea: Stelian Tănase a cerut comunicatul de la DNA, Adrian Bucur cere demisia de onoare a Producătorului General
Agitație la TVR după trimiterea în judecată a lui Cristian Zgabercea: Stelian Tănase a cerut comunicatul de la DNA, Adrian Bucur cere demisia de onoare a Producătorului General

Agitație la TVR după trimiterea în judecată a lui Cristian Zgabercea: Stelian Tănase a cerut comunicatul de la DNA, Adrian Bucur cere demisia de onoare a Producătorului General

Bucur spune că există „suspiciuni temeinice care impun verificarea modului in care Cristian Zgabercea a incheiat contracte si a gestionat fondurile publice in Televiziunea Romana.
Trimiterea in judecata a lui Cristian Zgabercea Cristian Bogdan, intr-un nou dosar de coruptie al Presedintelui CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a produs o adevărată criză la TVR. În urmă cu o săptămână, într-o conferință de presă, Stelian Tănase spunea că în cazul în care Producătorul General al TVR va fi trimis în judecată se va pune și problema rămânerii lui în funcție. Contactat de EVZ, șeful TVR a spus pentru EVZ că a cerut de la DNA comunicatul ce îl vizează pe Producătorul General, pentru a-și face o părere.

De altă parte, jurnalistul ADRIAN BUCUR, membru în Consiliul de Administrație al TVR îi cere lui Cristian Zgabercea să își dea demisia de onoare, deoarece „exista suspiciuni temeinice care impun verificarea modului in care Producatorul General, Zgabercea Cristian Bogdan a inceiat contracte si a gestionat fondurile publice in Televiziunea Romana. In acest sens, in Consiliul de Administratie voi propune sa fie verificate cele mai mari achizitii din mandatul dlui Zgabercea si in mod special realitatea prestatiilor contractate pentru emisiunea "Vara pe val", a spus membrul CA din TVR.
În Consiliul de Administrație există însă și voci care spun că ar trebui luată în calcul și prezumția de nevinovăție. Cristian Zgabercea nu a putut fi contactat. În ultima perioadă, Producătorul General a fost mai mult în concedii medicale și a lipsit de la birou.

Comunicatul dat de jurnalistul ADRIAN BUCUR

Avind in vedere trimiterea in judecata a dlui Zgabercea Cristian Bogdan, intrun nou dosar de coruptie al Presedintelui CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, consider ca se impun urmatoarele precizari:

Dl Zgabercea ocupa functia de Producator General al Televiziuniii Romane, in ultimii aproape trei ani gestionind cele mai importante structuri de productie din SRTV si totalitatea bugetelor editoriale. DNA l-a trimis astazi in judecata pentru comiterea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu (doua infractiuni, ambele in forma continuata), constituire a unui grup infractional organizat si evaziune fiscala.
Cum intelepciunea populara spune ca naravul din fire n-are lecuire, consider ca exista suspiciuni temeinice care impun verificarea modului in care Producatorul General, Zgabercea Cristian Bogdan a inceiat contracte si a gestionat fondurile publice in Televiziunea Romana. In acest sens, in Consiliul de Administratie voi propune sa fie verificate cele mai mari achizitii din mandatul dlui Zgabercea si in mod special realitatea prestatiilor contractate pentru emisiunea "Vara pe val". Aceasta emisiune, realizata la Mamaia, in vara lui 2012 (imediat dupa comiterea faptelor ce fac obiectul dosarului DNA) a costat Televiziunea Publica cca. 3 milioane de euro si a  obtinut audiente lamentabile.
Consider ca TVR trebuie sa serveasca interesul public, iar in postul de Producator General al SRTv, in a doua functie de conducere a institutiei, nu se poate afla decit o persoana cu o probitate morala si profesionala nepuse la indoiala de nici un organ de ancheta.
Prin urmare, cer inca o data demisia de onoare a dlui Zgabercea Bogdan Cristian din functia pe care o ocupa in acest moment. Ar fi o dovada de repect fata de cetatenii platitori de taxa, colegii onesti din TVR care incearca sa recredibilizeze institutia, dar si fata de angajatii care fac stiri despre el…”, a scris Adrian Bucur.

Apropiat a lui Nicușor Constantinescu

Direcția Națională Anticorupție a decis astăzi să-i trimită în judecată pe Nicușor Constantinescu, șeful Consiliului Județean Constanța, dar și pe Cristian Zgabercea, producător general al TVR, care este un apropiat al lui Constantinescu.

Zgabercea, care a fost în trecut și consilier al lu Nicușor Constantinescu, va fi judecat pentru complicitate la abuz în serviciu (2 infracțiuni, ambele în formă continuată), constituire a unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală. Inculpații ar fi produs un prejudiciu de opt milioane de euro, se arată în comunicatul DNA.

Cercetarea DNA în cazul lui Zgabercea a vizat activitatea din anul 2012 a acestuia. Zgabercea ar fi „disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale.”

Potrivit comunicatului DNA, Zgabercea Cristian Bogdan a înregistrat în contabilitate facturile emise de Fundația Culturală Thalia și a efectuat plăți în temeiul lor, „deși cunoștea că operațiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale”. Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparținând lui Cristian Zgabercea.