Agenţiile de rating, cu ochii pe BRD

Agenţiile de rating, cu ochii pe BRD

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a adoptat vineri mai multe acţiuni vizând ratingurile subsidiarelor din Cehia, Grecia, România şi Rusia ale băncii franceze Societe Generale, informează un comunicat de presă preluat de Agerpres.

În cazul BRD - Groupe Societe Generale, Moody's a plasat sub revizuire pentru o posibilă retrogradare ratingurile pentru depozitele pe termen lung şi scurt în moneda locală, Baa2/ Prime-2.

''Principalul motiv care a stat la baza revizuirii ratingurilor Geniki, BRD, Rosbank, Rusfinance şi DeltaCredit este retrogradarea ratingurilor pentru stabilitate financiară şi a ratingurilor pe termen lung ale Societe Generale. În procesul de evaluare, Moody's va ţine cont de potenţialul impact al reducerii ratingului băncii mamă asupra fiecăreia dintre subsidiare, precum şi de viziunea agenţiei privind încadrarea strategică a operaţiunilor subsidiarelor în cadrul grupului, de amploarea şi natura legăturilor financiare dintre ele'', se spune într-un comunicat al Moody's.

Potrivit agenţiei, mediul în care operează grupurile bancare din zona euro s-a deteriorat semnificativ în ultimele luni, din cauza crizei datoriilor suverane şi a accesului tot mai dificil la finanţare. ''Multe bănci vest-europene, inclusiv SocGen, se confruntă cu decizii din ce în ce mai dificile în privinţa utilizării resurselor limitate de capital şi finanţare. Acest lucru ar putea conduce la scăderea disponibilităţii şi/sau a capacităţii băncilor mamă de a oferi sprijin financiar şi managerial subsidiarelor din străinatate'', considera Moody's.

Ne puteți urmări și pe Google News