Evenimentul Zilei > Actualitate > Agenția Națională de Integritate a dat verdictul în cazul Stejărel Olaru
Agenția Națională de Integritate a dat verdictul în cazul Stejărel Olaru

Agenția Națională de Integritate a dat verdictul în cazul Stejărel Olaru

Pe vremea când era membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune, Olaru era și administrator al unei firme.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat incompatibilitatea în care s-a aflat Stejărel Olaru în perioada februarie 2011 – ianuarie 2013, pe când era membru în Consiliul de Administrație al Radiodifuziunii, dar și administrator al S.C. STANDARD PROIECT MEDIA S.R.L.

Comunicatul de presă integral al ANI:

„Agenția Națională de Integritate a constatat faptul că OLARU STEJĂREL NICOLAE s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 04 februarie 2011 – 28 ianuarie 2013, ca urmare a exercitării simultane a funcțiilor de membru în cadrul Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune și administrator al S.C. STANDARD PROIECT MEDIA S.R.L.

OLARU STEJĂREL NICOLAE a încălcat, astfel, dispozițiile art. 84, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu funcţia de […] administrator […] la societăţile comerciale […]”, coroborate cu dispozițiile art. 99, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „membrilor consiliilor de administraţie şi ai […] Societăţii Române de Televiziune li se aplică […] regimul incompatibilităţilor prevăzut […] pentru miniştri şi, respectiv, secretari de stat […]”.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. OLARU STEJĂREL NICOLAE nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară si se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnitătii, functiei sau activitătii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agentia Natională de Integritate îsi exercită atributiile cu respectarea principiilor legalității, confidentialității, impartialității, independentei operaționale, celerității, bunei administrări, precum si al dreptului la apărare”.

Stejărel Olaru şi-a dat demisia din CA al SRR în aprilie 2014, precizând că a luat această decizie „din motive profesionale”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.