Africa de Sud sub TEROAREA „Apartheidului Invers”: „Nu cerem MASACRAREA albilor. DEOCAMDATĂ”

Africa de Sud sub TEROAREA „Apartheidului Invers”: „Nu cerem MASACRAREA albilor. DEOCAMDATĂ”

Modificarea constituției sud-africane pentru exproprierea terenurilor fermierilor albi, fără compensație, a primit undă verde în Parlament.

Parlamentul sud-african a votat marți, 27 februarie, cu o majoritate zdrobitoare de 241 voturi pentru și 83 împotrivă, înființarea unei comisii care să se ocupe cu revizuirea, până la sfârșitul acestui an, a constituției pentru a permite exproprierea fără compensații a terenurilor agricole aparținând albilor.

Propunerea modificării constituției îi aparține lui Julius Malema, șeful partidului radical socialist Luptătorii pentru Libertate Economică (EFF).

„Timpul reconcilierii este depășit. Acum a venit timpul dreptății”, a comentat Malema pentru News24.

Promisiunea de modificare a constituției pentru exproprierea albilor a fost una dintre promisiunile electorale care l-au propulsat în scaunul de președinte al țării pe Cyril Ramaphosa (foto), după demisia lui Jacob Zuma.

„Trebuie să restaurăm demnitatea poporului nostru fără a-i despăgubi pe criminalii care ne-au furat pământul”, a tunat Malema, angajat de multă vreme în lupta pentru confiscarea proprietăților albilor. În 2016, el a afirmat în fața adepților săi că „nu face apel la masacrarea albilor – cel puțin pentru moment.”

Un audit al guvernului sud-african din 2017 arată că albii dețin 73% din terenurile agricole, față de 85% în 1994, când s-a pus capăt apartheidului.

Ministrul Afacerilor Rurale din African National Congress, formațiunea aflată la guvernare, a declarat: „ANC susține fără echivoc principiul exproprierii fără compensație.”

Pieter Groenewald, șeful partidului Frontul Libertății Plus, a declarat în schimb că decizia de a-i deposeda pe fermierii albi de terenurile lor va provoca „consecințe imposibil de anticipat care nu sunt în interesul Africii de Sud”.

Iar principalul partid de opoziție, Alianța Democratică, a avertizat că măsura „pune serios în pericol economia națională”.  

Directorul general adjunct al grupului pentru apărarea drepturilor civililor, Afriforum, a declarat că această moțiune constituie o violare a acordurilor încheiat la sfârșitul apartheidului. Această moțiune este bazată pe „o imagine deformată a trecutului”, a spuns Ernst Roets: „Expresia ‘expropriere fără compensație’ este o formă de fraudă semantică. Nu este vorba de nimic altceva decât de furt rasist.”

ANC urmărește să accelereze procesul redistribuirii pământurilor pentru a-și spori susținerea din partea alegătorilor negri cei mai săraci înainte de alegerile de anul viitor.

Parlamentul i-a cerut comisiei constituționale să redacteze un raport cel mai târziu până pe 30 august.

În țara vecină Zimbabwe, Robert Mugabe, a lansat în anii 2000, o „reformă agrară” fondată pe exproprierea brutală, violentă, a fermierilor albi. Devizele lui: „Acum, noi vom fi invadatorii celor care ne-au invadat” și „Nu fiți blânzi cu albii! Pământul este al vostru nu al lor!”

Rezultatul: numeroase ferme au ajuns în ruine, producția agricolă s-a prăbușit și s-a declanșat o criză economică gravă care încă mai afectează țara. Mai mult, fermierii albi care nu au apucat sau au refuzat să fugă au fost uciși de comandourile marxiste ZANU.

În câțiva ani, șomajul a ajuns la 90% din totalul populației active, iar în 2009, Banca Națională a emis hârtia de 100 de miliarde de dolari zimbabweni cu care puteai cumpăra 10 ouă, notează Bogdan Calehari pe blogul său.

În ianuarie 2013, Zimbabwe intra în Cartea Recordurilor ca țara cu cea mai mare inflație înregistrată vreodată în istorie: 6, 5 sextilioane la sută. Un sextilion înseamnă 1 urmat de 21 de zerouri. Atunci, ministrul de Finanțe, Tendai Biti anunța că în vistierile mai sunt doar 217 dolari.

La 24 de ani de la căderea Apartheidului, Africa de Sud, una dintre cele mai bogate țări din lume, are un șomaj de 40% din populația activă a țării și o creștere economică de numai 1,6%.