AFLĂ de ce se bucură Coca-Cola

AFLĂ de ce se bucură Coca-Cola

Comisia Europeană a decis că pot fi folosite glicozidele derivate din steviol (Stevia) ca îndulcitor pentru alimente şi băuturi răcoritoare. Producătorul de băuturi răcoritoare Coca-Cola afirmă că această decizie permite companiei să ofere mai multe băuturi cu aport energetic redus.

"Coca-Cola Europa salută aprobarea de către Comisia Europeană a Steviei folosită ca îndulcitor în alimente şi băuturi răcoritoare în Europa. Aceasta este o nouă etapă importantă pentru extinderea portofoliului nostru care ne dă posibilitatea de a oferi consumatorilor produse adaptate fiecărei ocazii de consum şi fiecărui stil de viaţă", a declarat Dominique Reiniche, preşedinte Coca-Cola Europa.

Potrivit unui comunicat al producătorului de sucuri, Stevia a fost aprobată ca îndulcitor pentru alimente şi băuturi răcoritoare în Franţa încă din 2009, Coca-Cola fiind astfel una din primele companii din Europa care a lansat o băutură răcoritoare îndulcită cu Stevia, în combinaţie cu alţi îndulcitori naturali. Astfel, din martie 2010, consumatorilor francezi le-a fost oferită Fanta în varianta necarbogazoasă îndulcită cu Stevia şi având astfel un conţinut de zahăr cu 30% mai redus. Cine foloseşte stevia ca îndulcitor

Potrivit companiei, folosirea glicozidele derivate din steviol (Stevia) ca îndulcitor permite creşterea categoriei de produse fără calorii pentru. Primul produs cu un conţinut caloric scăzut a fost lansat pe piaţp de către Coca-Cola în urmă cu 30 de ani. În prezent, două treimi din produsele companiei au variante cu conţinut caloric scăzut sau fără calorii, în timp ce 30% din volumul total al celor 140 de branduri vândute în Europa prezintă puţine calorii sau chiar deloc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit companiei, în ultimii zece ani, conţinutul mediu de calorii al unei porţii din băuturile răcoritoare carbogazoase oferite a fost redus cu 10%.

Coca-Cola comercializează în prezent, în întreaga lume, peste 30 de produse carbogazoase şi necarbogazoase îndulcite cu Stevia, în combinaţie cu alţi îndulcitori naturali.

Utilizarea acestor îndulcitori este permisă în multe ţări, inclusiv SUA, Canada, Franţa, Mexic, Japonia, Coreea, Taiwan, China, Rusia, Australia, Argentina, Noua Zeelandă, Columbia, Peru, Paraguay, Uruguay, Brazilia, Elveţia, Malaesia, Ghana, Turcia, Maroc şi Nigeria. Ce probleme a indentificat  Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor

Anul trecut, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor a evaluat siguranţa utilizării glicozidelor derivate din steviol şi a stabilit doza zilnică acceptată (ADI) pentru utilizarea acestora în siguranţă, respectiv 4 mg/kg de masă corporală/zi. Această doză a fost revizuită în luna ianuarie a acestui an. Concluzia Autorităţii fiind aceea că doza zilnică admisă poate fi depăşită atât de adulţi, cât şi de copii prin consumul în exces de băuturile nealcoolice aromatizate (băuturile răcoritoare).

Planta Stevia este un arbust mic din familia crizantemelor având o lungă istorie de utilizare ca îndulcitor. Planta este cultivată, recoltată şi folosită de două secole în America de Sud pentru a îndulci alimentele şi băuturile, populaţia Guarani din Paraguay fiind prima care a folosit pudra din frunze de Stevia pentru a îndulci băuturile.

Compania Coca-Cola este cea mai mare companie de băuturi răcoritoare din lume, oferind consumatorilor din întreaga lume aproape 500 de mărci de băuturi răcoritoare. Compania este prezentă în peste 200 de ţări, consumul produselor companiei depăşind 1.6 miliarde de porţii pe zi. În ţara noastră, compania este prezentă prin Coca-Cola România (filiala a The Coca-Cola Company, proprietarul mărcilor înregistrate) şi partenerul său Coca-Cola Hellenic (CCH) România, care îmbuteliază şi distribuie produsele Coca-Cola sub licenţa The Coca-Cola Company în România).