Afirmația „destul de dăunătoare” care scindează lumea: Sute de mii de copii dispăruți în 2020. Ce se întâmplă în spatele ușilor închise?

Afirmația „destul de dăunătoare” care scindează lumea: Sute de mii de copii dispăruți în 2020. Ce se întâmplă în spatele ușilor închise? sursă: arhivă

Sute de mii de copii au dispărut în anul 2020 - este afirmația susținută de o deputată al cărei mesaj a stârnit reacții foarte contradictorii printre parlamentari. Poziția deputatei denaturează datele guvernului american, iar o astfel de informație este „potențial destul de dăunătoare”, spune John K. Roman, cercetător senior în cadrul Economics, Justice, and Society Group la NORC de la Universitatea din Chicago.

Lauren Boebert, o deputată republicană, a transmis, în weekend, că „365.348 de copii au dispărut în 2020”, ocazie cu care a criticat mass-media pentru lipsa de acoperire a acestei statistici și a cazurilor de dispariție a minorilor. „Acolo se află problema”, a spus deputata, arătând cu degetul spre jurnaliști. Poziția sa, însă, repetă una dintre teoriile conspirației Q-Anon și denaturează datele FBI, relatează presa internațională.

Raportul FBI: 365.348 de copii au dispărut

În timp ce numărul copiilor dispăruți este corect din punct de vedere tehnic - anul trecut au existat 365.348 de rapoarte de copii dispăruți introduse în baza de date a Centrului Național de Informații privind Criminalitatea (NCIC) al FBI - aproape 95% dintre aceștia au fost catalogați drept fugari sau copii care pleacă de acasă fără permisiune și stau departe de casă cel puțin o noapte, a precizat agenția de informații în raportul emis pentru anul 2020.

0,1% dintre copii au fost răpiți de străini

În plus față de cei 246.310 copii despre care FBI a spus că au fugit de acasă, 2.593 (sau 1%) au fost răpiți de un părinte care nu deține custodia minorului, iar 276 (sau 0,1%) au fost răpiți de un străin, potrivit FBI. În general, este de nouă ori mai probabil ca un minor să fie răpit de un părinte care nu deține custodia decât să fie răpit de un străin, a precizat agenția în raportul său.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prezentarea eronată a datelor reflectă o credință popularizată în una dintre teoriile conspirației Q-Anon, scrie Business Insider. John K. Roman, cercetător senior în cadrul Economics, Justice, and Society Group la NORC de la Universitatea din Chicago și numeroși alți cercetători și jurnaliști au citat afirmația lui Boebert, pentru a contextualiza și clarifica aceste statistici în weekend.

Mass-media acoperă „neîncetat” subiectul răpirilor minorilor

În timp ce cazurile fugarilor în disputele de custodie rareori ajung să fie difuzate la știri, despre răpirile de către străini se vorbește „neîncetat” în mass-media, a declarat cercetătorul Roman pentru sursa citată. Punerea în lumina reflectoarelor a fugarilor, care reprezintă marea majoritate a grupului despre care Boebert a afirmat că mass-media nu-l acoperă, este posibil să aibă consecințe neintenționate pentru cei care au deja nevoie de sprijin emoțional, comportamental și psihologic, a susținut cercetătorul.

Mesajul deputatei reflectă concepțiile greșite ale Q-Anon

Roman a spus că mesajul deputatei Boebert reflectă teoria conspirației larg răspândită conform căreia există un număr mare de copii răpiți în fiecare an. „Nu știu dacă acest lucru provine dintr-o poziție bine intenționată sau dintr-o teorie a conspirației, dar, în orice caz, este un mit care este potențial destul de dăunător”, a spus cercetătorul.

Această neînțelegere publică a subiectului copiilor dispăruți este veche de zeci de ani. Un raport din septembrie 2002 al Departamentului de Justiție a descris faptul că pur și simplu informațiile transmise verbal despre un „copil dispărut” pot „să aducă în minte răpiri tragice și înspăimântătoare raportate în știrile naționale”.

Dar, potrivit raportului, „un copil poate fi dispărut din multe motive, iar problema copiilor dispăruți este mult mai complexă decât sugerează titlurile de pe prima pagină a ziarelor”.

Imagine de ansamblu. Teoriile conspirației Q-Anon

În ultimul an însă, ideea că minorii sunt frecvent răpiți de pe stradă a fost popularizată de credincioșii teoriei Q-Anon. Ideea conspirației de extremă-dreapta a început de la concepția nefondată că fostul președinte SUA Donald Trump urma să salveze țara de o presupusă rețea de trafic sexual condusă de democrați ca parte a unei cabale a „statului profund”.

Pe măsură ce teoria conspirației a devenit mai populară, a început să se concentreze pe conceptul de trafic sexual, ceea ce a condus la proteste naționale de „salvare a copiilor” în vara anului 2020.

„Există deja această mare concepție greșită” despre cum arată adevăratul trafic de persoane, a declarat anterior Rachel Lovell, cercetător asociat senior la Centrul Begun pentru cercetare și educație în domeniul prevenirii violenței de la Universitatea Case Western Reserve. Paranoia care nu se bazează pe cercetări reale duce la „anxietate și teamă, care distrag atenția de la realitate”, a spus Lovell.

Deputata Lauren Boebert, care a transmis public mesajul cu privire la copiii dispăruți, a fost solicitată să își comenteze afirmațiile, însă nu a dat curs invitațiilor jurnaliștilor străini.