Prin hotărârea de a retrage o parte din trupele sale din Afganistan, Donald Trump riscă să lase cale liberă influenței limitate, dar în continuă creștere, a adversarilor regionali ai Statelor Unite.
Iran, China, Rusia, Pakistan și India au interese complexe și divergente într-o țară în care Washingtonul, susținut de aliații săi occidentali, a fost principala putere externă de la ofensiva împotriva rețelei jihadiste Al-Qaida și a talibanilor, în urmă cu aproape douăzeci de ani, explică mai mulți experți.
Ceea ce ar putea apărea este haosul, cu riscul ca talibanii să intensifice atacurile în scopul de a răsturna guvernul afgan sprijinit de comunitatea internațională.
„Nimeni nu va prelua rolul Statelor Unite pentru că nimeni nu are aceleași aspirații sau obiective”, a declarat William Wechsler de la grupul de reflecție Atlantic Council,citat de AFP.
Dar celelalte țări „vor încerca să atingă obiective mai limitate și specifice, care au dus deja, la început, la o astfel de mizerie în Afganistan”, adaugă acest fost înalt oficial de la Pentagon.
Aproximativ 2.000 de soldați americani vor fi retrași din Afganistan până pe 15 ianuarie și încă 500 vor părăsi Irakul, lăsând doar 2.500 de soldați în fiecare țară.
Retragerea va interveni în contextul în care Donald Trump, învins la alegerile prezidențiale de către democratul Joe Biden, trebuie să cedeze puterea la 20 ianuarie.
Gata cu „războaiele nesfârșite” ale SUA
Republicanul Trump a promis încă din 2016 să pună capăt „războaielor nesfârșite” în care este antrenată SUA.
Joe Biden dorește, de asemenea, să reducă operațiunile pe terenul afgan, cea mai lungă intervenție americană din istorie, lansată după atacurile din 11 septembrie 2001.
„China, Rusia, Iran și probabil Pakistan într-o măsură mai mică, au toate interesul să vadă soldații americani părăsind regiunea, dar nu brusc”, spune Scott Worden, specialist regional la Institutul of Pace.
„Nimeni nu vrea un colaps (al puterii) și un nou război civil sau sosirea refugiaților și teroriștilor” pe solul Afganistanului, adaugă el.
Poziția iraniană este complicată, subliniază expertul. Teheranul dorește mai presus de toate plecarea trupelor americane staționate la granițele sale, dar „ar dori ca talibanii să nu controleze țara”,, or „o plecare precipitată a americanilor ar face acest lucru mai probabil”.
Iranul, care are o frontieră de peste 900 km cu Afganistanul, și-a consolidat contactele limitate cu talibanii de când au explodat tensiunile cu Washingtonul pe tema dosarului nuclear al Republicii Islamice.
Rusia, amintiri dureroase din Afganistan
China este un jucător minor în Afganistan, dar dorește să-și consolideze investițiile și influența ca parte a strategiei sale cunoscute sub numele de „Inițiativa Belt and Road” (noile Rute ale Mătăsii).
Potrivit lui William Wechsler, Beijingul dorește să profite de securitatea oferită de Statele Unite, consolidându-și totodată influența și, în cazul unei retrageri americane, să înainteze retorica că China este demnă de încredere, în timp ce Washingtonul nu.
Rusia, umilită în epoca sovietică în Afganistan , cu o regragere sub focul combatanților sprijiniți de Washington, este îngrijorată atât de prezența militară americană, cât și de amenințarea cu o victorie a talibanilor.
India a fost cea mai transparentă putere regională, investind 3 miliarde de dolari pentru stabilizarea guvernului și înfrângerea talibanilor, care au adăpostit extremiștii islamiști opuși New Delhi-ului.
Pakistanul, împreună cu monarhiile arabe din Golf, au sprijinit fostul regim taliban, iar aparatul de securitate din Islamabad vede Afganistanul prin prisma rivalității sale cu India.
Dar chiar și după o retragere militară, pe care Donald Trump o dorește completă până la jumătatea anului 2021, Washingtonul va păstra influențarea puterii în Afganistan cu ajutoarele sale , diplomaților și asistenței în materie de securitate.
Pentru Vanda Felbab-Brown de la Brookings Institution, este „rezonabil” să credem că rivalii regionali ai Statelor Unite și grupurile extremiste vor fi stimulați de o plecare a soldaților americani fără a-i fi învins pe talibani.
„Dar există și cealaltă fațetă a credibilității americane”, potrivit căreia Statele Unite „rămân implicate într-un conflict atâta timp cât servește intereselor americane”, subliniază ea.