Afaceri pe timpul pandemiei. Atac mişelesc la sarea României

Afaceri pe timpul pandemiei. Atac mişelesc la sarea României

 În plină pandemie de coronavirus, în plină tragedie în care mor oameni, războiul economic nu a încetat deloc. Ba chiar se desfăşoară cu şi mai mare îndârjire. Un război total, în care se folosesc cele mai perfide mijloace de a lovi adversarul. Inclusiv pandemia este folosită ca instrument de destabilizare, prin transmiterea de informaţii false.

Un viitor act normativ necesar

Acum să cităm din nou dintr-un document oficial. O notă de fundamentare mai exact,  pentru o viitoare: „Hotărâre privind aprobarea licenţei de concesiune nr. 2202012A19 a activităţii miniere de exploatare a resurselor de sare gemă în perimetrul Nireş, județul Cluj, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Societatea SALZBERGWERK RESSOURCEN UND INVESTITIOINEN S.R.L.”

Nota de fundamentare este gata, cu toate capitolele complete. În Secţiunea 1, se precizează: „Societatea SALZBERGWERK RESSOURCEN UND INVESTITIONEN S.R.L. cu sediul social in Bucureşti, având în concesiune şi desfăşurând lucrări  autorizate de explorare geologică a resurselor minerale de sare gemă în perimetrul Nireş, judelul CIuj (Licenţa de explorare nr. 17.09812014), ca urmare a finalizării acestei activităţi de explorare a beneficiat de prevederile art. 17 alin. (1) şi art. 18 alin. (2, lit. a), a indeplinit condiţiile prevăzute la art. 20 alin. (1) din Legea minelor nr. 851/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi a fost îndreptăţită să solicite concesiunea activităţii miniere de exploatare a resurselor minerale de sare gemă din acest perimetru, care constituie obiectul aprobării prezentului proiect de act normativ. Resursa minerală (sare gemă), din perimetrul Nireş, face obiectul Licenţei de exploatare nr. 2202012019, a fost descoperită în baza cercetărilor efectuate de titular în cadrul Licenţei de explorare nr. 17.0981/2014, respectându-se condiţia prevăzută de art. l8 alin. (2, lit. a) din Legea minelor nr. 85/2003.

Ne puteți urmări și pe Google News

O hotărâre care va fi pe masa Guvernului

Să ieşim puţin din hăţişul de legi, completate şi adăugite de nu le mai dă nimeni de cap şi să înţelegem ce s-a întâmplat de fapt. Srl-ul cu pricina a licitat şi a câştigat. La licitaţie nu a participat cel mai mare producător de sare din România, SALROM. După care SRL-ul a început să prospecteze şi a dat de sare, ca şi cum românii habar nu aveau că acolo există acest zăcământ.  În baza acestei descoperiri, srl-ul este îndreptăţit să ceară şi exploatarea zăcământului. Ceea ce a şi făcut. Şi acum, este la un pas să şi obţină acest lucru. Nu mai lipseşte decât o Hotărâre de Guvern, pe baza notei de fundamentare care este gata, aşa că, în scurt timp, actul normativ va ajunge pe masa Guvernului, pentru a fi aprobat.

După care poate începe exploatarea. Care, sigur, nu se va face cu cei doi angajaţi din birouri, ci cu minerii din zonă. Mineri care pot fi luaţi, gata calificaţi, de la Ocna Dej. Cu contractele minei cu tot, dacă aceasta le pierde între timp pentru că nu le-a putut onora.

Şi nu le-a putut onora pentru că minerii nu au mai venit la muncă, speriaţi de o ştire de pe o reţea de socializare, cu o siglă falsificată, ştire întărită a doua zi de un articol din ziarul local din Dej.