Afaceri dubioase la Cluj. Cum apar mașinile de pompieri la IGSU

Afaceri dubioase la Cluj. Cum apar mașinile de pompieri la IGSU Pompieri. Sursa foto: arhiva EVZ

O companie clujeană din care face unul dintre foștii acționari de la Deltamed a câștigat de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) un contract cadru de peste 300 milioane de lei.

Primul contract subsecvent, în valoare de peste 70 milioane lei, fără TVA, a fost deja încheiat, astfel că firma va livra prima mașină de pompieri produsă de o companie portugheză. Pe lângă fostul acționar Deltamed, în firmă mai este acționar un reprezentant al asociației prin care statul a cumpărat spitalul modular Covid din județul Iași. Afacerea, în valoare de aproximativ 13 milioane de euro, este investigată de procurori.

Acordul pentru furnizarea câtorva autospeciale pentru stingerea incendiilor

În urmă cu două luni, firmele Datasec din Cluj Napoca și Jacinto Marques de Oliveira din Portugalia au semnat cu IGSU un contract cadrul în valoare de 285.440.000 lei, fără TVA. Acordul este pentru furnizarea a câtorva autospeciale pentru stingerea incendiilor (cu apă și spumă 10000 litri) care vor ajunge la Inspectorat, scrie gazetadecluj.ro.

La licitație s-au înscris patru oferte, dar trei au fost respinse, astfel că a câștigat cea venită din partea firmei clujene Datasec Consulting și a celei din Portugalia (Jacinto Marques de Oliveira, Sucrs, Lda) care, practic, este producătorul echipamentelor. Sașiul autospecialei este de la Renault, o relație veche și stabilă a celor de la firma Deltamed, iar montajul va fi făcut de firma Tehnoprest-2001 din București, care se ocupă de acest tip de proiecte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Firma Datasec Consulting, care se ocupă de încasarea banilor din acest contract, are domeniul principal de activitate „Activități de consultanță în tehnologia informației”, este administrată de Vasai Dragos Emilian (42% din acțiunile societății) și Toparcean Razvan Adrian (42% din acțiunile societății), care sunt și acționari alături de Bodea Ovidiu Vicentiu (10%) și Mocanu Anca Codruta (5%).

Cifră de afaceri a fost anul trecutde 7,4 milioane de lei și un profit de peste 630.000 lei cu 5 angajați.

În 2019, ISU București a organizat licitația ”Acord-cadru de prestare a serviciu de întreținere și reparații instalații speciale ce se află montate pe autospecialele de intervenție și salvare de la înălțimi din parcul auto al autorității contractante, pe o perioada de 12 luni, pentru lot 3 – Bronto Skylift – F 70 RPX/F 38 RLX.” Estimarea inițială a valorii contractului a fost de 2.474.056, fără TVA, iar pentru această sumă firma clujeană Datasec Consulting a câștigat licitația.

El i-a cedat lui Dan Gorgan, patronul Deltamed, cele 50 de acțiuni pe care le avea la ”abonatul” ISU. Topârcean a lucrat în funcții de conducere la Deltamed timp de aproape 11 ani!

„Cesiunea, la valoarea nominală, a tuturor celor 50 părți sociale deținute de către asociatul-cedent, TOP RCEAN RĂZVAN ADRIAN, în favoarea asociatului-cesionar, GORGAN VASILE DAN. Asociatul cedent declară că a fost despăgubit la valoarea nominală a părților sociale și că nu mai are alte pretenții față de societate sau cesionar”, arată o notă a Monitorului Oficial.

Implicații în achiziția unui spital modular Covid

Dragos Emilian Vasai, unul dintre acționari, este și reprezentantul ADI Euronest. Conform Actului constitutiv, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST s-a înființat în anul 2008 cu scopul de a programa și implementa proiectul regional cunoscut sub numele de SMURD. Ulterior, în 2012 asociația și-a adăugat în statut ”pregătirea şi promovarea, la toate nivelurile, a proiectelor destinate dezvoltării regionale, de interes comun pentru toate cele şase judeţe asociate, în domeniile serviciilor de sănătate, sociale, de transport, apă/apă uzată, mediu, administrație publică, educație etc. şi de a obţine finanţări interne şi externe necesare derulării acestora”.

Prin intermediul acestei asociații a fost cumpărat spitalul Modular de la Lețcani (Iași).

Valoarea spitalului modular a fost de 10,4 milioane de euro, iar curtea de conturi a descoperit o serie de inadvertențe în cadrul procedurilor de achiziție și a amendat ADI Euronest cu 60.000 lei, dar asociația a contestat amenda. Între timp, spitalul este închis, instalațiile electrice sunt defecte și căldura nu funcționează.