Un roman ajuns in Grecia cu ajutorul unor calauze a parcurs drumul de la statutul de "ilegal" la cel de patron de restaurant.
Un aradean plecat ilegal din tara, Lucian Lela, a venit ca simplu muncitor, dar a reusit sa-si deschida doua afaceri care spera sa-i asigure batraneti linistite - una cu gresie si faianta, in Atena, si un restaurant pe care l-a denumit „Ta Karpathia” - „Carpatii” - si in care ospatarul este grec. Crede Lucian ca in vreo 15 ani va reusi sa stranga ceva bani, iar planul lui este sa revina in Romania si sa se stabileasca in Maramures.
„Carpatii” din Atena
Initiativele de afaceri ale romanilor stabiliti in Atena au, cele mai multe dintre ele, iz alimentar: trei restaurante - „Iasiul”, „La Dorna” si „Ta Karpathia”, alimentara „Dracula” si cateva chioscuri unde se vand mititei. Mai exista si supermarketul „Moldova”, cu firma scrisa pe steagul tricolor, unde multi dintre angajati sunt romani, insa patronul este grec.
La marginea capitalei elene, printre blocuri, in usa restaurantului „Karpathia” sta protapita o ditamai masina de teren - „an de fabricatie 2000”, ne lamureste Lucian Lela (32 de ani) - originar din Pancota, judetul Arad -, patronul localului, si ne dezvaluie secretul afacerii: „Am dat 18.000 de euro pe el, unul nou costa vreo 30.000”.
Inauntru, mobilier simplu, muzica greceasca, meniu romanesc. In 2002, dupa ce a inchiriat cladirea si a amenajat-o in stil romanesc, Lucian a deschis usa clientilor, care au fost mai intai doar romani, apoi si greci. „Cladirea e cumva asigurata, pentru ca aici, daca iei in chirie un spatiu, legea te protejeaza 12 ani, adica nu te dau afara, nu pot demola sau vinde cladirea. Doar daca iti platesc contravaloarea investitiei.”
Nu localul ii aduce bani, ci afacerea cu faianta
Restaurantul l-au tinut, timp de un an, doar el si sotia lui, Mihaela, acum au o bucatareasa romanca si un barman-ospatar grec, Nikos, casatorit cu o romanca. Lucian vine aproape in fiecare seara la „Karpathia”, dupa ce, in cursul zilei, lucreaza in constructii.
„Nu scot cine stie ce bani din restaurantul asta, dar nu merg nici pe minus. Bani multi scot cu constructiile, mi-am facut o afacere pe persoana fizica autorizata (PF), in anul 2000, punem gresie si faianta. Profitul e intre 800 si 1.000 de euro pe saptamana”, apreciaza el media. Profitul, zice Lucian, e totuna cu castigul, „pentru ca nu tai chitanta la toti clientii” si angajati n-are, sunt doar el si fostul lui patron, grecul la care a lucrat candva.
A zis ca sta doar trei luni
Practica asta nu pare sa-i deranjeze pe politisti, a observat Lucian Lela. „Grecii se plang ca strainii le iau locurile de munca, dar lor nu le place sa lucreze in constructii, e munca grea. Apoi, din 20 de oameni de la o firma de constructii, cam 15 nu au acte, dar politia nu-i ia la intrebari la locul de munca, doar daca-i intalnesc pe strada. Si nici pe patroni nu-i amendeaza pentru ca lucreaza cu oameni fara acte.” Nici el, Lucian, nu a avut de la inceput permis de sedere si de munca, de vreme ce a plecat ilegal din Romania si a intrat in Grecia cu calauze. Nevoia i-a dat branci peste granita, locuia intr-o casa nationalizata si, in ‘97, cand s-a anuntat ca pot cumpara chiriasii casele nationalizate daca dau un avans de 10% (procent care atunci insemna cam 3,5 milioane de lei), Lucian n-a stat mult pe ganduri si a plecat la unchiul pe care-l avea in Atena.
Inapoi, in Maramures
„Am vandut din casa tot ce se putea transforma in bani, mi-am cerut banii de concediu - lucram la o firma de mobila -, banii de la CAR, m-am si imprumutat 150 de marci si am plecat ilegal, cu un grup organizat, pe la sarbi”, rememoreaza tanarul aradean intamplarile. De altfel, despre dificultatile acestui drum vorbeste cel mai cursiv, cu abundenta de amanunte: „Am stat prin paduri in Macedonia, fara mancare... Am trimis un om intr-un sat si a venit cu slanina, pe care am mancat-o fara paine si ne-am stricat toti la stomac, hahaha! Am baut apa din ulucul pentru vaci, am dormit sub cerul liber”.
Ajuns in casa unchiului, acesta nu l-a crutat deloc. Chiar de a doua zi l-a pus la munca, incat in doua saptamani a reusit Lucian sa faca bani pentru haine noi, in patru luni a trimis acasa banii de avans pentru cumpararea casei (anul trecut a terminat de platit si ultima rata). De acum, n-are alt scop decat sa stranga bani sau sa-i investeasca profitabil, iar peste vreo 15 ani sa se intoarca victorios in Romania si sa-si duca restul zilelor fara nicio grija, in Maramures.
MENIU ROMANESC
Manele si vin de Cotnari
Restaurantul „Iasiul” este situat pe o strada comerciala, aproape de centrul Atenei. Patronii, doi romani sot si sotie, sunt mai tot timpul plecati in tara, ceea ce explica faptul ca din difuzoare se aud manele, ne lamureste o romanca venita sa-si ia cina impreuna cu sotul. Oferta de mancare se rezuma, ca si la „Karpathia”, la 8-10 feluri, dintre care nu lipsesc mamaliga cu branza si smantana si sarmalutele. In barul restaurantelor nu sunt bauturi romanesti, doar la „Iasiul” poate fi gasit vin de Cotnari.