Aer cu otravă! Ministrul Mediului se joacă de-a poluarea? EVZ cere anchetă serioasă

Aer cu otravă! Ministrul Mediului se joacă de-a poluarea? EVZ cere anchetă serioasă

 Respirăm un aer infect în Capitală și nimeni nu știe care e cauza. Marţi, 17 martie, staţiile care măsoară gradul de poluare în Bucureşti, au dat o nouă alarmă. Din nou, Bucureştiul era poluat masiv. Anunțul l-a făcut chiar ministrul Mediului, Costel Alexe. Mai mult nu a spus. Și totuși, cine a produs poluarea? Otrăvirea aerului a existat sau nu săptămâna trecută?

Prea multă liniște strică, așă că apare poluarea!

Cum spuneam, marţi, 17 martie, la nici două săptămâni de la mărţişorul cu funingine, apare alerta: o nouă poluare în Capitală! Aparatele de avertizare ţiuie alarma. Asta ne mai lipsea, peste coronavirus şi starea de urgență!

”Posibile arderi necontrolate de deşeuri au loc chiar acum, în zona de sud a Bucureştiului. Echipa de permanenţă a Gărzii Naţionale de Mediu se va deplasa la faţa locului”, a transmis, marţi seară Ministerul Mediului.

Ne puteți urmări și pe Google News

A doua zi, pe 18 martie, se anunță că noaptea trecută s-a înregistrat o poluare de grad ridicat în mai multe zone ale Capitalei. Zona Pieței Sudului a fost cea mai afectată, indice 75. În sectorul 2 indicele a fost 66, în Grozăvești 56, iar în Cotroceni 54. Poluarea a fost extrem de intensă în jurul orelor 02.00, în noaptea de 17 spre 18 martie.

De unde știa ministrul Mediului Costel Alexe și instituția lui marți seara că ”posibile arderi necontrolate de deşeuri au loc chiar acum, în zona de sud a Bucureştiului”? Și dacă s-au dus la fața locului comisarii Gărzii, pe cine au descoperit că arde deșeuri?

Așadar, această nouă poluare este complet diferită de cea de data trecută. Pe asta nu a văzut-o nimeni, doar aparatele. Oarecum ciudat, pentru că, în condiţiile de trafic extrem de redus, Bucureştiul mai respiră, cerul e mai clar. Dar dacă nu am simţit noi poluarea, asta nu înseamnă neapărat că ea nu a existat. Doar că nu s-a văzut cu ochiul liber, precum cea de la începutul lunii și oamenii de la Mediu n-au prins pe nimeni arzând deșeuri.

Scenariul se repetă, marți noaptea spre miercuri (17/18 martie). În mai multe puncte de pe raza Bucureștiului și din zonele limitrofe au fost înregistrate creșteri ale nivelului de particule PM10 și PM2.5. Acestea reprezintă un amestec complex de particule foarte fine și picături de lichid, toxice pentru organismul uman.

S-a comunicat că joi seara, în jurul orei de 21:30 în Sintești (Vidra, Ilfov),  senzor din rețeaua independentă de monitorizare a aerului a înregistrat depășiri mari. La aceeași oră, un alt senzor din Mogoșoaia a înregistrat valori și mai mari. Din nou, niciun poluator depistat.